27/03/2017

Arrenca una nova edició del cicle de cinema documental Mirades centrat en identitat i gènere

El cicle Mirades. Cinema Documental arrenca el proper dimarts 4 d’abril al Centre Cultural La Casa Elizalde. En aquesta edició es projectaran tres pel·lícules documentals centrades en un tema d’actualitat: la identitat i el gènere. Els gèneres són una construcció cultural que fan referència als atributs que s’assignen a cada persona en funció del seu sexe biològic. Aquests tres documentals ens poden aclarir i ajudar a trencar prejudicis adquirits.

El film que encetarà el cicle serà Tchindas, dirigit  per Marc Serena i Pablo Garcia Pérez de Lara. La pel·lícula relata la història d’una de les dones més estimades de l’illa de São Vicente, al Cap Verd. El seu nom, Tchindas,  s’ha convertit en la manera com s’anomenen els gais i trans de l’illa. La seva música i les tchindas ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l’Àfrica que pocs podien imaginar.

El dimarts 11 d’abril es projectarà el film Arreta, dirigit per María Zafra i Raquel Marques. Un relat sobre l’experiència de l’ Ainhoa, que després de viure un càncer de mama, pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge. Un procés amb el qual busca apoderar-se en el seu cos trans. Arreta es centra en els cossos i en els canvis que els travessen, en la malaltia i la mort com a part de la vida.

L’encarregat de tancar el cicle el 25 d’abril serà el documental Guerriller@s,  dirigit per Montse Pujantell. Quatre guerriller@s ens conviden a pensar el gènere a partir de la seva experiència personal i col·lectiva i ens aproximen a la construcció genèrica i a les seves “estratègies de control” a través d’un grup heterogeni de militants per la lluita transsexual i transgènere.

Mirades ofereix una oportunitat per conèixer una filmografia de molt difícil accés com també un espai de debat obert als espectadors amb els directors i directores de les pel·lícules després de cada projecció. El cicle l’organitza La Casa Elizalde i el BEC, Barcelona espai de cinema documental. Totes les sessions són gratuïtes i comencen a les 19.30 h.

Pujar