
La Casa Elizalde inaugura el proper dijous 12 de maig l’exposició ‘Ens fem una foto? Fotografia domèstica als anys 30‘. Una mostra que és fruit de l’aportació de fotografies de diferents fons familiars al projecte Finestres de la memòria, en col·laboració amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
L’exposició vol ser un reconeixement al valor documental de la fotografia familiar o d’àmbit domèstic en els anys del seu primer apogeu: la dècada de 1930. Fetes al carrer o a casa, íntimes i personals, les imatges constitueixen un contrarelat visual de la vida quotidiana a l’Eixample que complementa o contradiu l’imaginari que s’ha consolidat entorn de la Segona República gràcies a la força de la premsa gràfica i del cinema.
Barcelona experimenta un increment de les pràctiques i els usos fotogràfics des de mitjan anys vint. Gairebé un segle després d’inventar-se, la fotografia s’havia demo¬cratitzat fins al punt que la majoria dels barcelonins, fos¬sin de la condició que fossin, podien autorepresentar-se. A partir d’aquest moment la fotografia és accessible a grups socials més modestos i, sobretot, més joves. A diferència de la fotografia d’estudi del vuit-cents o dels primers amateurs, aquests juguen amb la càmera, creant escenes desenfadades.
Durant la Segona República, i com a conseqüència natural del context cultural i polític, es produeix a Barcelona una expansió sense precedents de les pràctiques fotogràfiques entre les classes populars, tot oferint la crònica de la seva quotidianitat.
A partir de l’esclat de la Guerra Civil trobem una continuïtat de les pràctiques fotogràfiques d’àmbit domèstic consolidades en anys anteriors. Tanmateix, quan Barcelona comença a ser bombardejada al gener de 1938 l’economia i la normalitat es col·lapsen, ja no es troba material fotogràfic. La misèria i l’autarquia de la postguerra van estroncar la democratització de la cultura i de la producció fotogràfica. Caldrà arribar als anys 50 per reprendre l’evolució democratitzadora de la fotografia.
PARTICIPACIÓ DE DIVERSOS FONS FAMILIARS
Aquesta exposició la formen fotografies cedides per diferents fons familiars. Entre ells es troba el fons cedit pel llegat de la família de Fidel Periu i Tirigall. Un empleat de la Catalana de Gas i Electricitat que era, a més, un fotògraf aficionat. Pertanyia al Centre Excursionista de Catalunya, bressol de la fotografia amateur barcelonina, i documentava, com un arxiver, totes les sortides per Catalunya, el seu paisatge i el seu patrimoni.
També ha col·laborat en el projecte, entre d’altres, la família de Josep Ferrer, propietari de l’agència situada a l’Eixample Transportes Recaderos J. Ferrer. En aquestes fotografies es representa el grup i els elements que formen l’empresa. Ferrer, a més, practicava una afició molt popular a la Barcelona d’entreguerres, la boxa. Just al terrat de la casa del costat, Ferrer es representa amb amics, escenificant un combat.
ACTIVITATS RELACIONADES:
Fins al 21 de juny les fotografies estaran exposades al Centre Cultural La Casa Elizalde, on també estan programades activitats relacionades amb l’exposició. El dimarts 7 de juny a les 19h tindrà lloc la conferència La popularització de l’Star System propi: artistes, esportistes i literats retratats en els reportatges de premsa, a càrrec de la periodista Teresa Ferré. En aquesta conferència es parlarà de com als anys 30, juntament amb el fenomen de la fotografia, es popularitza la cultura de masses i creix l’interès de la població per la vida privada i la intimitat dels personatges públics de diferents àmbits.
El dimarts 17 de maig a les 19h es realitzarà una visita comentada a l’exposició a càrrec dels comissaris Núria F.Rius, historiadora de la fotografia i comissària de la mostra i Jordi Calafell, fotògraf i historiador. A més, es realitzarà un taller gratuït i obert a tothom sobre identificació i conservació de fotografies antigues.
Les fotografies domèstiques que recull aquesta exposició testimonien noves pràctiques urbanes i culturals. Però sobretot, ens mostren l’evolució de la vida quotidiana a Barcelona en uns anys durs i conflictius marcats per profunds canvis polítics i socials.