Des de Verne fins a la colonització de Mart
És possible imaginar-se un món millor en un futur proper?
Imaginar un endemà millor ha estat una activitat que ha alimentat durant molt de temps la fantasia de pensadors, polítics, escriptors i cineastes. El taller proposa un recorregut històric a través de les novel·les i les pel·lícules que han representat el futur de la humanitat amb la intenció de transformar-lo. Recordarem utopies i distopies des de l’època de la Revolució Industrial fins als més recents projectes de colonització de Mart, una manera diferent de reflexionar sobre el nostre present.
Descripció de les sessions:
- Utopia tecnològica i mite del progrés. Els gèneres utòpic, distòpic i anti-utòpics. La utopia tecnològica i el mite del progrés durant la Revolució industrial. Albert Robida, Edward Bellamy i Jules Verne.
- Les pors de l’època victoriana. Decadència i destrucció de la ciutat. Classe treballadora, classe perillosa. Lluita de classes i decadència racial. Jack London, H.G. Wells, Fritz Lang.
- La distopia moderna. Contra la tendència autoritària de la utopia. Ciència i deshumanització. El mite de la màquina. Ciutat transaparent i control social. George Orwell i Aldous Huxley.
- Els futurs imaginats després de la II Guerra Mundial. Les pors de la guerra freda. Feminisme, mediambient i noves lluites socials. J.C. Ballard, The Walking Dead
- Escapar a Mart, la darrera utopia. El mite de Mart i el naixement d’una nova utopia de la reconstrucció. Terraformació i colonització del planeta vermell en la literatura i el cinema. Edgar Rice Burroughs, Aleksandr Bogdanov, Ray Bradbury.
Daniele Porretta és arquitecte, professor d’història del disseny a ELISAVA de Barcelona, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura amb una tesi sobre l’evolució de la imatge de la ciutat del futur durant la primera meitat de segle XX, des de les utopies tecnològiques fins a les distopies del control social. Ha estat membre del grup de recerca Arxiu crític del model Barcelona i és col·laborador del curs d’Arquitectura i cinema de l’ETSAB. Ha dirigit nombrosos cicles de cinema i conferències sobre arquitectura i ciutat en institucions com l’Institut d’Humanitats, la fundació Mies van der Rohe, Caixaforum o l’Institut Italià de Cultura de Barcelona. A l’abril de 2020 va publicar un llibre dedicat a la història de la utopia al planeta Mart: L’altra Terra. L’utopia di Mart dall’età victoriana alla New Space economy (Luiss University Press, 2020).