Convocatòria arts visuals

Daniel Gasol guanya la V Convocatòria d’Arts Visuals de La Casa Elizalde

‘Los Triángulos: cròniques d’una cooperativa’ és la proposta guanyadora de la cinquena Convocatòria d’Arts Visuals de La Casa Elizalde, presentada per l’artista Daniel Gasol. El projecte està format per un vídeo-documental, una instal·lació, un treball fotogràfic i un cicle de cinema com a activitat complementària. El treball esdevé un retrat de la història de la comunitat de veïns popularment anomenada “Los Triángulos”, una cooperativa dels anys 70 a l’actual barri de Diagonal Mar, que va haver d’autogestionar-se per sobreviure en un espai sense recursos, creant una lluita amb l’Ajuntament per a la millora de la zona.

El treball de Gasol té la voluntat de preservar la narrativa veïnal com a element de construcció social, com també de protegir la lluita popular davant la Institució política. Un diàleg entre el passat i el present, prenent una història com a exemple eficaç de col·lectivitat. Les diverses obres proposades per aquesta exposició relaten el fet de la crisi actual i els fenòmens socials derivats com a símptomes de canvis necessaris que replantegen la base arrelada de l’associacionisme veïnal a Catalunya.

La Convocatòria d’Arts Visuals té com a objectiu estimular la creació en arts plàstiques i visuals, el treball interdisciplinari i la reflexió crítica sobre la societat contemporània. El jurat, format per Clara Garí, gestora cultural i directora del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea, Matilde Grau, artista i professora de Belles Arts de la UB i de l’Escola La Massana, Xavier de Luca, director adjunt de la Fundació Suñol, Joan Ivern, professor de La Casa Elizalde i Miriam Alcaraz, directora de La Casa Elizalde, ha valorat els projectes amb criteris de qualitat, innovació, rellevància amb el context actual i adequació tant a l’espai expositiu de La Casa Elizalde com a la línia de programació d’exposicions del centre.

De les 37 propostes presentades, el jurat ha escollit com a finalistes ‘Cartografías distópicas’ de Marla Jacarilla, ‘Don’t forget your personal belongings’ de Mariya Alipieva, Núria Guerra i Laura Torres, i ‘Arjé’ d’Alba Rihe.

El jurat ha valorat positivament el desenvolupament del projecte expositiu de Gasol, destacant la intenció del projecte com a eina de cohesió de la ciutat per recuperar la memòria històrica del districte de Sant Martí. L’artista Daniel Gasol rebrà una beca de 6.000 euros per a produir l’exposició a finals del 2017.