29/05/2020

Exposició virtual “A festes em convides!”

#Fembarri #FestaMajor #Finestresdelamemòria

Per la Festa Major La Casa Elizalde volem recordar les festes populars als carrers de la Dreta de l’Eixample a principis del segle XX.

Del 13 d’abril al 15 de maig de 2015 les sales d’exposicions de La Casa Elizalde van acollir l’exposició “A festes em convides! Celebracions populars als carrers de l’Eixample”, inclosa dins de Finestres de la memòria, un projecte que vol recuperar la memòria fotogràfica de la Dreta de l’Eixample. Ara, en el marc d’activitats programades per la Festa Major hem volgut també recuperar aquesta mostra adaptant-la en format virtual perquè la puguis veure des de casa.

El vídeo, que s’emetrà dijous 4 de juny a les 17 h als canals de CorEixample, presenta un recull de fotografies que testimonien la vida festiva als grans eixos urbans de la Dreta de l’Eixample. A través d’instantànies de l’època, podràs descobrir els moments d’esplendor d’aquestes festes i la popularitat que van tenir durant les primeres dècades del segle XX.

A principis del segle XX bona part de l’activitat socioeconòmica de Barcelona (que fins aleshores havia estat centrada a Ciutat Vella) va passar a l’Eixample, i les celebracions cíviques i culturals van passar també a desenvolupar-se als amples carrers del recentment construït barri. Així, les grans avingudes com el Passeig de Sant Joan o el Passeig de Gràcia van esdevenir els espais centrals per acollir l’expressivitat pública i col·lectiva dels barcelonins i barcelonines.

D’entre les diferents manifestacions a peu de carrer (processons, reivindicacions polítiques o fins i tot el passeig del diumenge), destaquen el ressò i la incidència que van tenir les festes populars del Carnaval, les Batalles de Flors o la festa de la Mercè abans de la ruptura imposada pel franquisme.

Vols saber com eren abans les festes populars? No et perdis la nostra exposició virtual!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantada de Gegants al Parc de la Ciutadella, 1902. Fons Eusebi Vidal Ribas-Güell, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Passeig de Gràcia, 1928. Fons Brangulí, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB).

 

Pujar