23/11/2017

‘De l’ombra a la llum’, una exposició que denuncia la violència vers les dones

El proper 21 de novembre s’inaugura l’exposicióDe l’ombra a la llum, un projecte de la Fundació Setba, produïda per Photogenic Festival. En el marc del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, l’exposició mostra fotografies realitzades per dones que han patit violència masclista i per la fotògrafa Maria Espeus (Premi Nacional de Cultura 2017 de la Generalitat de Catalunya) amb qui hem pogut parlar. Espeus ha posat la seva càmera davant 15 dones d’entre 25 i 60 anys que s’han apoderat i han decidit treure a la llum la seva experiència amb l’objectiu d’ajudar altres dones. Però com bé diu Espeus, encara queda molta feina per fer.

Com sorgeix la idea de fer aquesta exposició?

La Fundació Setba em van preguntar si m’interessava col·laborar amb ells en aquest projecte i de seguida els vaig dir que sí. Estic molt sensibilitzada amb aquest tema, ja que una familiar meva va patir maltractaments per part del seu marit. Tots dos eren professors, tenien una educació, però s’ha demostrat que això no vol dir res. Estem acostumats a pensar que la dona maltractada és de classe social baixa, i no és així.

Què és el que t’interessava fotografiar?

Primer em vaig reunir amb elles i els hi vaig explicar la meva idea. El que més m’interessava era retratar la seva mirada per transmetre la situació per la qual han passat. Aquestes dones han tornat a ser algú després de molt temps, han recuperat la confiança en elles mateixes.

Què ha significat per tu treballar en aquest projecte?

Crec que és important fer projectes com aquest per tal de seguir avançant i lluitant contra el maltractament a la dona. Encara queda molta feina per fer. Ha estat molt bonic per mi treballar amb aquestes dones que han estat tan valentes i que després de passar un procés ja poden tornar a caminar soles.

Se’n parla prou del maltractament vers la dona?

En absolut. Sembla que només entenem el maltractament com a violència física i no és així. El maltractament té moltes vessants, no només es tracta de violència física. Moltes de les dones que han patit maltractament psicològic es troben totalment enfonsades, i això és quelcom que no deixa marques físiques però passa molt i a tot el món.

A més de les imatges de la fotògrafa Maria Espeus, l’exposició mostra també fotografies realitzades per cinc participants del taller “De l’ombra a la llum”, organitzat per la Fundació Setba. Aquest taller, que imparteix Ventura Camacho des del 2015, s’adreça a dones que han patit violència masclista i que utilitzen la fotografia com a eina terapèutica. Les imatges mostren la seva visió sobre aquesta problemàtica a través de la mirada fotogràfica. La càmera esdevé una eina d’apoderament per recórrer el camí cap a la llum.

Pujar