Neus Ballús

Neus Ballús ret homenatge al cineasta Joaquim Jordà en la setena edició del Miradocs

Del 18 al 27 de gener es celebra la setena edició de la mostra de cinema documental Miradocs a La Casa Elizalde. Una oportunitat per visualitzar documentals sobre la ciutat de Barcelona i d’autors residents a la nostra ciutat. Entre els 9 documentals que s’emetran, comptarem amb la presència de la cineasta Neus Ballús que presentarà el seu documental preferit. La directora, guionista de cinema, productora audiovisual i guanyadora del Premi Goya al Millor Director Novell l’any 2014 per La Plaga, ha triat el film Més enllà del mirall de Joaquim Jordà (1935-2006). Un documental que pretén introduir-se en el món de les malalties mentals que comporten diferències substancials a l’hora de percebre la realitat.

La primera pregunta és obligada: per què has triat el documental Més enllà del mirall?

La figura de Joaquim Jordà és central per entendre el desenvolupament del cinema documental a Catalunya. Personalment, em va influir molt com a professor quan vaig estudiar el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. La meva tria és una reivindicació de la seva obra.

Què vas aprendre d’ell com a professor?

En Joaquim Jordà tutoritzava els projectes dels alumnes del màster. Vaig aprendre molt amb les seves tutories ja que s’implicava molt en els nostres projectes. Era una persona que mostrava molt interès pels altres, ens feia preguntes que posaven en dubte les nostres decisions. Recordo sobretot la seva intel·ligència al formular preguntes i també la seva generositat.

Què et sembla la iniciativa del festival Miradocs d’emetre documentals centrats en la ciutat de BCN o realitzats per persones amb vincle a Barcelona?

Em sembla una molt bona iniciativa per reivindicar el patrimoni cinematogràfic de la ciutat. Espero que ens serveixi a tots, creadors i espectadors, per pensar en quina ciutat volem viure. També és una molt bona oportunitat per donar a conèixer documentals de distribució reduïda.

Creus que és un bon moment per aquest gènere?

Sí, des que van començar directors com José Luis Guerín o Joaquim Jordà no s’ha aturat la creació ni la incorporació de nous autors. Crec, però, que la distribució dels films és una de les dificultats més presents en aquest gènere.

Què és el més difícil a l’hora de crear documentals?

Trobo difícil i alhora excitant el fet que el documental té una forma estètica molt oberta, molt àmplia. La ficció té un llenguatge més difícil però el documental deixa molta més llibertat per crear i el director ha de prendre moltes decisions.

Quan temps dura el teu procés creatiu?

Personalment, jo considero que vaig lenta. A la meva darrera creació, La Plaga, vaig trigar 5 anys. Quan treballes amb gent real, no amb actors, el procés de creació requereix una investigació prèvia molt profunda que porta temps.

Estàs treballant en algun film actualment?

Sí, estic reballant en una ficció amb personatges reals, Staff only que es rodarà al Senegal l’any vinent. Es tracta d’un llargmetratge que parla de les relacions familiars i el turisme en aquest país de l’Àfrica.