20/04/2017

Els professors de La Casa Elizalde recomanen llibres per aquest Sant Jordi

Sant Jordi és un dels dies més bonics de l’any. Els carrers s’omplen de gent que passeja , d’olor de roses, de lletres i de llibres.  Enguany la diada cau en diumenge, una bona ocasió per deixar-se endur tranquil·lament per aquest ambient i perdre’s entre les propostes literàries exposades. Des de La Casa Elizalde hem demanat a uns quants professors que ens recomanessin llibres per aquest Sant Jordi, i aquí teniu el resultat:

Jordi Coromines, professor d’història del món contemporani

Jo recomano Una historia del mundo desde 1914 d’en Josep Fontana, entre d’altres coses perquè ofereix una visió entenedora del que ha passat al llarg del darrer segle. Una visió que s’aparta de tot el discurs típic i tòpic que inunda els mitjans. A més, a la darrera part ofereix claus per a entendre el perquè de l’actual crisis, sempre lúcid i precís.

D’altra banda, aprofito per parlar del meu darrer poemari La risa extinta (Versos y reversos), on també parlo dels mals actuals, però des d’una perspectiva diferent a la d’en Fontana.

Jordi Cirach, professor de màrqueting i xarxes socials

Si ets un apassionat de les xarxes socials o vols descobrir les tendències en màrqueting digital pots descarregar-te de manera gratuïta els e-books que he publicat a la meva pàgina web. Descobreix com comunicar la teva Marca Personal amb diferents eines o com millorar la teva estratègia de màrqueting digital amb aplicacions com Periscope o Facebook Live.

Olivier Décriaud, professor de francès

Us recomano el llibre perfecte per Sant Jordi,  especialment per aquells que vulguin llegir en francès Repose toi sur moi de Serge Joncour. Ha estat publicat al 2016 i ha tingut un èxit més que merescut.

És una història d’amor moderna, entre dos personatges molt diferents. Parla de la societat actual amb molta exactitud, lucidesa, generositat i sentit d’humor.  Ens fa entendre la complexitat dels personatges amb molta intel·ligència i sensibilitat.  Està molt ben escrit, és un llibre gros, però es llegeix molt bé i no crec que sigui difícil per a un lector català. En general, no sóc un aficionat d’històries romàntiques, però aquest t’enganxa des de la primera pàgina i no hi ha manera de deixar-ho fins a l’ última!

Núria Costa, professora de psicologia

Nascudes per al plaer, de Mireia Darder, és molt més que un llibre sobre sexualitat femenina. L’autora posa en evidència les contradiccions i mals de la nostra societat en aquest àmbit des d’una perspectiva antropològica i històrica, i alhora planteja una alternativa terapèutica per transcendir-los. Es tracta d’un llibre valent, subversiu i a la vegada constructiu, que proposa a les dones recuperar el nostre instint sexual, sense renunciar a l’emoció i a la tendresa. Ens convida a desenvolupar la nostra sexualitat posant l’atenció al cos i donant valor al plaer més enllà del model de sexualitat femenina establert socialment, per guanyar en qualitat de vida. Un llibre imprescindible.

Raquel Picolo, professora d’escriptura

Manual per a dones de fer feines, de Lucia Berlin, és un dels llibres del 2016 que m’ha impactat més. Són contes palpitants i elèctrics, fragments de vida. Escrit amb una prosa veloç, que barreja la sordiditat i la bellesa i que està impregnada de sentit de l’humor. Una prosa elèctrica que t’enganxa i et fa llegir el llibre com si fos una novel·la, perquè no pots parar i passes d’un conte a l’altre sense moure’t del seu univers autobiogràfic i vibrant. Una lectura que et manté la ment desperta i et fa palpitar el cor, que et transmet una manera de viure i d’entendre el món. Autoficció i un gran talent narratiu.

Alfons Aguilera, professor de nutrició

La digestió és la qüestió, de  Giulia Ender. Aquest llibre segueix el recorregut de forma molt gràfica i entenedora del nostre sistema digestiu, amb il·lustracions molt simpàtiques. És un llibre que tot i ser molt didàctic, ens explica de forma molt divertida amb grans tocs de humor, els sistemes i òrgans que guarden una estreta relació amb gran part de les patologies actuals com el restrenyiment,  les al·lèrgies, sobrepès, depressions… Si aspirem a sentir-nos be, hem de cuidar el nostre intestí.

Helena Basagañas, professora de dibuix

Jo recomano un recull de poemes de Mark Strand, Sólo una canción, realitzat i traduït per Eduardo Chirinos (també poeta). Versos quasi secs, intensíssims, austers. Strand escriu sense esperança però sense afectació, amb una desassossec íntim i pertorbador que col·loca damunt la pàgina per observar-lo. Els temes són clàssics (el temps, la mort, el desgast de l’amor) però el seu plantejament i el seu to són únics. Edició bilingüe i amb la qualitat que caracteritza l’editorial Pre-Textos.

Llegir és un plaer, regalar cultura als qui estimes no té preu. De part de tot l’equip de La Casa Elizalde us desitgem que passeu una molt bona diada Sant Jordi.

Pujar