L’exposició comissariada per Laura Baigorri recull les obres dels artistes cubans Adrián Melis i Javier Castro en un diàleg entre el seu context original i la situació mundial actual.
Aquesta mostra s’articula al voltant de les idees enllaçades d’incertesa i esperança, tan presents des de fa dècades en la societat cubana, i que ara han cobrat vigència a escala global. Partint d’aquest paradigma, les situacions que aborden són extrapolables al nou ordre mundial imposat per l’actual era del coronavirus.
Els vídeos d’Adrián Melis i Javier Castro ens mostren una humanitat que opera en l’estat latent de l’anestèsia –estem vius però no en som, o no volem ser-ne, conscients- i ens traslladen a una mena de llimbs que deixa en suspensió la nostra capacitat d’actuar, a l’espera d’un futur que mai arribarà tal i com es va imaginar. A través de llurs imatges, els artistes ens parlen del que és i del que podria haver estat; del desig, la potencialitat i la resistència, però també l’impotència, la decepció i la resignació; de futurs possibles i impossibles, de passats nostàlgics i de promeses trencades. En definitiva, de les múltiples formes de supervivència davant l’adversitat.
Descarrega el full de mà
**Per seguir amb les mesures d’higiene i seguretat, recomanem que portis els teus auriculars.
L’exposició s’organitza en el marc del Festival LOOP Barcelona que se celebra del 10 al 22 de novembre a diferents espais de la ciutat.
Hi col·labora: Loop Barcelona
Crèdits imatge: Adrián Melis, ‘Glorias de un futuro olvidado’, 2015. Frame del vídeo, cortesia de l’artista.
Artistes:
ADRIÁN MELIS
Adrián Melis, amb base entre Cuba i Europa, és ex-resident de la Rijksakademie van Beldeende Kunsten d’Amsterdam (2014/2015). El 2010 es va graduar a la Universitat d’Art (ISA) de l’Havana, Cuba i entre 2006/2008 va participar en la Càtedra d’Art Conductual dirigida per Tania Bruguera.
Des de 2010 el seu treball ha estat representat per ADN Galeria a Barcelona on ha realitzat quatre exposicions individuals: ‘Memòria selectiva’ (2018), ‘Línia de producció excedent’ (2015), ‘Temps per relaxar-se’ (2013) i ‘Noves estructures de producció’ (2012). Les dues primeres exposicions que van tenir lloc el 2012 i 2013 van rebre el Premi Art Nou de l’Associació de Galeries de Barcelona i el Premi GAC a la Millor Exposició a una Galeria Privada de Barcelona, respectivament.
Algunes exposicions individuals destacades inclouen: ‘El silenci absolut no existeix’, 2017, Fundació Cerezales Antonino i Cinia (Cerezales, Espanya), ‘El valor de l’absència’, 2013, Kunsthalle Basel (Suïssa); ‘STOCK’, 2014, Museu d’Art Modern, MES (Santander, Espanya), ‘Noves estructures de producció’, 2013, Adn Galeria (Barcelona, Espanya).
JAVIER CASTRO
Javier Castro (1984) és un artista cubà, que viu entre Cuba, els Estats Units i Mitjà Orient que treballa amb la instal·lació de vídeo i multimedia per explorar l’experiència humana i els modes de supervivència.
Castro examina la societat cubana contemporània presentant una perspectiva única de diverses realitats; dels plaers i frustracions, el vici i la violència, el llenguatge i l’amor i les altres complexitats ocultes de la vida. Els seus treballs permeten que la veu humana parli directament a l’espectador, sense manipular ni jutjar als subjectes.
El treball de Castro s’ha mostrat en més de 15 països des dels Estats Units fins al Senegal, Colombia fins al Regne Unit.