21/04/2021

Receptes de Sant Jordi de la Carme

Per aquesta diada del 2021, la nostra companya Carme, ens ha preparat dues de les mítiques receptes catalanes que s’elaboren tradicionalment pel dia de Sant Jordi. Ens explica com ho ha fet i la història darrere les receptes.

PA DE SANT JORDI

[envira-gallery id=”18196″]

  • Ingredients

1050 g de farina

80 g de llevat

175 g de formatge

150 g de sobrassada

200 g de nous

38 g de llard/mantega

25 g de sucre

30 g de sal

485 g d’aigua

  • Preparació

Per fer la pasta del pa de nous barragem els 250 g de farina, 200 grams de nous, 30 grams de llevat, 38 grams de llard, 35 grams de sucre, 115 grams d’aigua i 5 grams de sal.

La pasta per al pa de formatge porta 400 grams de farina, 175 grams de formatge, 25 grams de llevat, 210 grams d’aigua i 12,5 grams de sal.

El pa de sobrassada té com a base 400 grams de farina, 150 grams de sobrassada, 25 grams de llevat, 160 grams d’aigua i 12,5 grams de sal.

Per fer cada pasta, barregem els ingredients i els remenem durant uns 20 minuts. Hem d’aconseguir una massa de textura homogènia i elàstica, que es pugui treballar sense que es trenqui.

Quan ja tenim les masses dels pans a punt, prenem la de formatge, estenem la pasta amb un corró fins que tingui un centímetre de gruix i formem un rectangle. Fem el mateix amb la de sobrassada, que serà de dimensions una mica més petites. Col·loquem una capa sobre l’altra i fem particions en rectangles llargs, que superposarem fins a tenir sis barres de formatge i quatre de sobrassada per aconseguir el dibuix de la senyera.

Estenem la pasta de nous i emboliquem les capes que hem format amb la pasta de formatge i de sobrassada. Una vegada embolicat, tallem en porcions d’uns quatre centímetres o de la mida que vulguem fer els pans.

Deixem reposar els pans perquè fermentin durant una hora i mitja i els posem al forn a 210º durant 10 minuts.

Bona diada de Sant Jordi!

  • Història

Us compartim aquesta entrevista a Eduard Crespo, el creador del pa de Sant Jordi, i ens explica com va sorgir aquesta recepta tan típica de la diada.

ROSQUILLES DE SANT JORDI

[envira-gallery id=”18193″]

  • Ingredients

1 kg de farina

2 o 3 ous segons la mida

1 tassa (mida de te) d’oli d’oliva de bona qualitat

1 tassa (mida de te) de llet

1 tassa (mida de te) de sucre

1 cullerada de postres d’anís en gra (matafaluga)

1 vaset petit d’anís del mono

1 pessic de sal

  • Preparació

Posem els ous sencers en un recipient i els barregem amb el sucre amb una batedora manual fins que s’hagin dissolt, tot seguit, anem incorporant la resta d’ingredients per aquest ordre: l’oli, la llet, l’anís en gra i el vaset d’anís del mono.

Tot seguit afegim la farina juntament amb el llevat prèviament tamisat, ho remenem amb l’espàtula i acabem pastant amb les mans. Deixem reposar de 10 a 30 minuts.

Seguidament fem porcions petites i farem tiretes petites amb les mans i unirem els extrems. Una altra manera de fer-ho seria fer boletes petites com una nou i fer un foradet al mig.

Les deixem en una superfície llisa enfarinada, perquè no s’enganxin i, tot seguit podem començar a enformar-les a 180º.

Bon profit!

  • Història

En aquest cas, us compartim aquesta rticle al blog de la Pastisseria Santa Clara, una pastisseria que fa seixanta anys que ven les rosquilles de Sant Jordi i d’on va sortir la tradició de fer aquesta recepta per la diada.

Llegeix l’article

 

Pujar