Com jo vulgui

Samaher Alqadi
Egipte, França, Noruega, Palestina, Alemanya | 2021 | 88 min | VOSC

El moviment feminista a Egipte està agafant més força que mai. Cada cop hi ha més dones que s’atreveixen a alçar la veu contra l’assetjament sexual, però aquesta irrupció de coratge ve de lluny.

La Primavera Àrab va portar esperança de llibertat i canvis; no obstant, sovint s’oblida que durant la multitudinària protesta del 25 de gener de 2011 a la plaça Tahrir del Caire es van produir salvatges violacions en grup. La indignació de les dones egípcies va desencadenar una gran protesta per defensar els seus drets. La directora Samaher Alqadi va estar a primera línia per capturar una revolta de les dones que va passar desapercebuda als mitjans de comunicació.

 


Sobre la directora

Samaher Alqadi és una veu emergent al cinema documental àrab. Les seves pel·lícules se centren en l’evolució de la situació de les dones i els artistes dissidents a l’Orient Mitjà. Criada al camp de refugiats de Jalazon a l’ocupada Cisjordània, Samaher va estudiar direcció cinematogràfica al High Cinema Institute, Egipte. El 2008, va dirigir i va produir el documental Mohammed Bakri sobre l’actor i director palestí del mateix nom que va fer la controvertida pel·lícula Jenin Jenin.

La pel·lícula de Samaher Gamalaat és un breu retrat documental del llegendari cantant Shaabi i símbol de la matriarcal Egipte Gamalaat Shiha. El seu breu documental Raja3’een (2012) és una instantània dels refugiats sirians a França, que continuen la seva lluita política als carrers i cafès de París.

 

Dia
Dimarts 21/09/2021 17:13

Pujar