21/04/2020

Ex Libris: The New York Public Library

#Elizalderecomana  #Cinema    


Et recomanem el documental Ex Libris: The New York Public Library (2017) del reconegut director Frederick Wiseman (potser has vist el seu altre documental National Gallery (2014)? Si no, també te’l recomanem!) principalment perquè és un clam a favor de les biblioteques públiques com a espai de trobada i coneixement i no només com un “magatzem de llibres”.

El documental ens va ensenyant diferents reunions d’alts càrrecs de la Biblioteca Púbica de Nova York on es discuteix sobre les línies de treball de la biblioteca, quins són els seus objectius, a qui volen arribar, quin finançament necessiten, quin és el relat que volen construir i, paral·lelament, ens va mostrant la diversitat d’activitats que es generen en els diferents espais i seus de la bilioteca.

Conferències, petits concerts, recitals de poesia, contacontes, trobades amb poetes i pensadors, cursos de ball per a gent gran, espais de treball i lectura amb els més petits, sessions també de tecnologia amb adolescents, reunions amb comunitats més vulnerables on es parla amb un alt càrrec de la biblioteca sobre aspectes socials, d’educació i cultura…

Potser el que es troba a faltar són aquelles reunions o trobades de feina amb els treballadors que posen en pràctica els grans projectes que es pensen des de càrrecs superiors. I al mateix temps, seria interessant sentir més opinions dels usuaris que habiten i fan ús dels serveis de la biblioteca.

És agradable pensar que nosaltres, a Catalunya, tenim una xarxa de biblioteques i centres cívics que funcionen molt bé i que des de fa temps es treballa amb molta energia i voluntat per oferir a les persones aquests espais oberts i públics de trobada i cultura.

Veure el documental a Filmin

 

 

Pujar