27/10/2016

Una exposició fotogràfica a La Casa Elizalde reflexiona sobre la violència a Venezuela

Aquest dijous 27 d’octubre el fotògraf Juan Toro oferirà una visita guiada oberta per l’exposició a La Casa Elizalde

El passat dijous 20 de novembre es va inaugurar una nova exposició a La Casa Elizalde: ‘Expedientes. Fragmentos de un país’ del fotògraf veneçolà Juan Toro.

L’artista ha realitzat durant anys un inventari sistemàtic d’objectes que representen la realitat del país de Veneçuela. Operant com un col·lector de deixalles, Toro recull tot el que li interessa i el porta al seu estudi per sotmetre-ho a un ritual de registre exhaustiu.

El seu objectiu és construir un arxiu d’evidències al·lusives als conflictes recents de la societat veneçolana, sent la violència, la inseguretat personal, les patologies emocionals, la diàspora i la paralització del sector productiu, alguns dels símptomes més visibles d’aquesta situació. Les seves fotografies s’organitzen en una estructura general que les converteix en elements significatius d’un catàleg d’infàmies.

Entre els objectes fotografiats per l’artista hi podem trobar sèries d’etiquetes de víctimes d’homicidis, bales extretes de cossos de morts, plom i metralla utilitzada com a munició improvisada en un conjunt que retracta una preocupant tragèdia nacional.

Toro mostra també el desgast continu de la societat veneçolana: els blísters de pastilles per al tractament psicològic o bé les claus d’un apartament privat com a símbol de l’exili. En aquest sentit, els objectes registrats per Toro són, a més d’índexs de la situació país, retrats sense rostre, vestigis de cossos en fugida i vides retallades.

Les imatges de Toro són directes però no òbvies. Per desxifrar el seu sentit no n’hi ha prou amb reconèixer el que està a la vista (objectes, formes, colors, textures); cal explorar la totalitat del cos iconogràfic al qual s’adscriuen i posar-les en context per comprendre l’estructura profunda que les desencadena.

El proper dijous 27 d’octubre a les 19h l’artista oferirà una visita guiada a través de l’exposició, una molt bona ocasió per conèixer el treball exhaustiu de l’artista internacional Juan Toro i apropar-nos a una realitat marcada per la quotidianitat de la violència.

Descarrega aquí el dossier de premsa de l’exposició.

Pujar