08/03/2022

5 propostes culturals amb visió feminista

#DiaInternacionaldelesDones #8març #8M2022

Any rere any anem avançant tímidament cap a la igualtat de gènere. El patriarcat es debilita, però, malauradament, encara continua molt present. En la seva pitjor versió, amb els feminicidis, i en la més descafeïnada, amb els micromasclismes. Sigui com sigui, necessitem fer alguna cosa.

La cultura és una eina molt útil a l’hora de posar-nos davant dels ulls aquells temes que ens incomoden com a societat. És una “arma” molt potent (i pacífica) que ens pot ajudar a canviar la nostra manera de veure el món i es pot convertir en la nostra aliada per lluitar contra les desigualtats. L’hem d’aprofitar!

A La Casa Elizalde ho sabem molt bé i, en motiu del Dia Internacional de la Dona, hem preparat una programació en clau feminista.

Som-hi!

1. Teixir emocions

Un taller a càrrec de l’artista Susana Malagón que proposa trencar el silenci de la desigualtat social convidant les participants a fer un brodat sobre peces de roba. Teixirem paraules que se’ns han dit diverses vegades i que se’ns han quedat clavades a l’ànima, com l’agulla en brodar la paraula. Un espai de treball i de reflexió conjunt mentre es van creant peces artístiques que s’afegiran a l’exposició ‘Silencis’.

Dijous 3 i 10 de febrer d’11 a 13 h

2. Silencis

Una instal·lació de l’artista Susana Malagón al pati de La Casa Elizalde que mostra retrats de dones d’una generació marcada pel masclisme. El lloc d’aquestes dones era la cuina, i és per aquest motiu que el suport de la imatge són els draps que habitualment utilitzem en aquest espai. 

Ara, aquests draps es mostren com a testimonis del que s’ha viscut i donen visibilitat a les dones per trencar el seu silenci, donant-li la volta a l’objecte i utilitzant-lo com a eina d’empoderament femení, tot construint un discurs de fortalesa i llibertat. 

Fins al 18 de març

3. DFormadxs

Un espectacle de dansa urbana experimental en què les ballarines es presenten com a éssers dissidents. Prenen consciència de la pressió que exerceix sobre elles el sistema hegemònic, patriarcal i normatiu, situació des de la qual s’endinsen en un procés de revisió conscient, deformació i desconstrucció personal i social que s’expressa en moviment.

Dijous 3 de març a les 20 h

4. Exabrupte

Una peça intimista de dansa i gest que reflexiona sobre el paper de la maternitat a la nostra societat. Parlem sense embuts del que ningú ens explica, del silenci ensordidor al qual s’enfronta una mare. Posem sobre la taula el tabú que s’amaga darrere la creació més divina, sagrada i real. Traiem la pols de sota l’estora que tapa la vida tal com és.

Dijous 10 de març a les 20 h

5. Las Muertes Chiquitas. Sessió 3

Un documental de l’artista Mireia Sallarès que dura quasi cinc hores i que es projecta dividit en tres sessions. Consta d’entrevistes a més de trenta dones de Mèxic, de diferents zones del país, de diverses edats, estrats socials, professions i religions, que parlen sobre l’orgasme femení.

La tercera sessió (19 h) comptarà amb presentació i col·loqui a càrrec de l’artista. A més, a les 17 h hi haurà una projecció destinada exclusivament a públic jove d’entre 15 i 20 anys.

Dimarts 15 de març a les 17 i a les 19 h

 

Per a més propostes relacionades amb el 8 de març, consulta el Programa d’activitats a l’Eixample AQUÍ!

Pujar