
#ElizaldeGreatesthits #Mirades #Cinemadocumental
L’any 1970 l’activista Carol Hannish publicava l’assaig The Personal is Political (Allò personal és polític) un text que va ser clau per moltes de les feministes de la segona onada feminista. Uns anys més tard Yvonne Rainer respondria a Jean Luc Godard: “No només s’ha de fer cinema polític, s’ha de fer políticament.”
Amb aquestes premises organitzàvem ara fa un any a La Casa Elizalde, juntament amb el cinema club Barcelona Espai de Cinema (BEC), una nova edició del cicle de cinema documental MIRADES amb el títol “D’allò personal a allò polític”: tres documentals, dirigits per dones cineastes, que ens parlen de les dones que des de diferents espais i èpoques lluiten per canviar les seves realitats i construir un món més just.
Obríem el cicle amb el documental Visages, Village (Caras y lugares, 2017) dirigit per la reconeguda cineasta Agnès Varda juntament amb el fotògraf i artista urbà JR. La manera de fer de Varda explica perfectament aquesta idea que promovia l’artista Yvonne Rainer, fer cinema políticament, fer cinema des d’una implicació conscient, amb amor i amb respecte cap a l’altre. El cinema de Vardà desprèn generositat i honestedat, sempre posa la mirada en aquelles persones que estan al marge o que són invisibilitzades, i per això tot el seu llegat cinematogràfic és una acció compromesa i política.
El documental mostra el viatge que fan Varda i JR per la França rural amb una furgoneta convidant a persones anònimes a expressar-se i donar-se a conèixer mitjançant precioses fotografies de gran format.
En aquesta primera sessió vam comptar amb la presència de Mireia Iniesta, professora de cinema i gènere, crítica de cinema i actriu, que ens va fer una presentació general de tot el cicle. El cicle, a més, el vam dedicar a l’Agnès Varda (Bèlgica, 1928 – París 2019), que havia mort unes setmanes abans de la nostra projecció.
De l’Agnès Varda, recomanem totes les seves pel·lícules, des de Cléo de 5 à 7 (Cléo de 5 a 7, 1962) a Les Glaneurs et la glaneuse (Los espigadores y la espigadora, 2000) fins al seu últim documental Varda par Agnès (Varda per Agnès, 2019) en què repassa la seva trajectòria i amor pel cinema. Les pots veure totes a Filmin!
El segon documental programat va ser El Gran Vuelo (2014) de Carolina Astudillo el qual narra la història de Clara Pueyo Jornet, militant del Partit Comunista que, als primers anys de la dictadura franquista va aconseguir fugir de la presó de Les Corts de Barcelona. A partir d’aquell moment, es va perdre qualsevol rastre de la militant, que va viure tota la seva vida fugint, tant de la justícia com dels dictàmens del seu propi partit polític. A partir d’aquesta història particular, el documental fa un homenatge a tota una generació de dones que van viure lluitant contra una societat repressora.
De la Carolina Astudillo aprofitem per citar el seu últim documental, que també podríem haver inclòs en aquest cicle, Ainhoa: Yo no soy esa (2018) i que també va ser molt guardonat en diferents festivals, com el D’A, el de Màlaga o el de Gijón, entre d’altres.
Vam tancar el MIRADES amb el documental de Xiana do Teixeiro, Tódalas mulleres que coñezo (Todas las mujeres que conozco, 2018). Potser de les tres propostes, és la que millor exemplifica la idea “d’allò personal a allò polític”. Es passa d’allò personal, unes converses entre amigues on es revelen situacions de por enfront la violència masclista, a l’espai públic, a allò polític, universalitzant el problema, reivindicant-lo i visualitzant-lo.
La pel·lícula, a més, busca articular un discurs sobre la por que no fomenti la por, un discurs sobre la violència que no resulti violent i sobretot un exemple de sororitat, no només entre dones amigues, sinó entre dones de diferents generacions i territoris.
Aquesta pel·lícula ara mateix no està disponible online, però et deixem aquest vídeo on la directora parla del projecte. Apúnta-la a la teva llista de pel·lícules, és quasi obligatori veure-la!
Tenim molt bon record d’aquesta edició del MIRADES, mirades feministes que a la vegada ens ajuden a reivindicar la feina dels cine clubs, sales petites de cinema o centres cívics que amb les seves programacions fan petits actes feministes.
Visiona el documental Caras y lugares d’Agnès Varda
Visiona el documental El Gran Vuelo de Carolina Astudillo