22/10/2019

El cicle de cinema Mirades explora diferents maneres d’entendre i relacionar-se amb la naturalesa

Del 29 d’octubre al 26 de novembre arriba a La Casa Elizalde una nova edició del cicle de cinema Mirades. Sota el títol de ‘Paisatge, territori i vida’, el cicle proposa tres documentals que exploren diferents maneres d’entendre i relacionar-se amb la naturalesa. Els protagonistes de les tres històries estableixen uns vincles molt intensos amb el seu entorn més proper, construïnt un nou paisatge, imaginant-lo i transformant-lo.

El cicle està programat en el marc de l’exposició ‘Canvi d’aires’ del col·lectiu Nyamnyam, guanyador de la sisena Convocatòria de les Arts Visuals de La Casa Elizalde. El projecte, que es podrà visitar del 5 de novembre al 20 de desembre, investiga les relacions que s’estableixen entre art, criança, paisatge i memòria.

Mirades arrencarà el dimarts 29 d’octubre amb la presentació del cicle a càrrec de Jordi Morató, cineasta, director del documental Sobre la marxa, la seva òpera prima. Morató treballa com a realitzador i muntador i ha dirigit diferents curtmetratges, entre els que destaca Camí de terra (2012). A continuació es projectarà el film Sobre la marxa, que narra la història de Josep Pijiula “Garrell”, conegut com el Tarzan d’Argelaguer, que va muntar i desmuntar tres vegades una selva al costat de l’autopista. És el retrat d’un nen gran que jugava a fer de Tarzan o d’un bon salvatge que s’oposava a les convencions de l’home civilitzat. Una crònica d’una entranyable reivindicació dels paradisos perduts.

La pel·lícula va guanyar el Premio Iberoamericano de Cine Fénix al Millor Llargmetratge Documental del 2014.

El 12 de novembre es projectarà Trinta Lumes, dirigida per Diana Toucedo. Una nena de dotze anys, l’Alba, i el seu millor amic Samuel entren en cases abandonades, recorren pobles destruïts i s’endinsen a l’interior d’unes muntanyes que amaguen un altre món paral·lel. Una pel·lícula nominada a millor documental als Premis Goya (2019), s’ha presentat a diferents festivals, com la Berlinale, el Festival de Málaga, o el D’A, on va obtenir el Premi de la crítica (2019).

Acabarem el 26 de novembre amb El somni de Christophe Farnarier. Des de la nit dels temps, un home camina al davant del seu ramat seguint les estacions de l’any. El pastor transhumant forma part del nostre imaginari col·lectiu. La pel·lícula acompanya en Joan “Pipa”, potser l’últim representant d’aquesta tradició mil·lenària, en el seu darrer viatge i s’endinsa en la seva intimitat, en el passat i el present d’un home que estima el seu ofici i que encomana l’alegria de la llibertat de conviure amb la naturalesa. El film va emportar-se el premi a Millor documental al Festival de cinema espanyol a Toulouse (2009).

En totes les sessions hi haurà un col·loqui posterior al visionat de la pel·lícula dinamitzat pel Barcelona Espai de Cinema. T’hi esperem!

 

Pujar