Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques

A cura de Lourdes Delgado i Núria F. Rius

Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant.

Aquesta exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amics, L’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics.

Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.


Imatge de portada: © Fons Àngels Calafell, 1962


Inauguració
Dijous 12 de setembre de 2019 a les 19 h

Finestres de la memòria és un projecte d’interacció social impulsat per La Casa Elizalde per recuperar la memòria visual de l’Eixample i reforçar la identitat del barri. Mitjançant el web finestresdelamemoria.org estem creant un fons fotogràfic col·lectiu basat en les aportacions d’imatges de veïns i veïnes i entitats del territori.

Descarrega el díptic de l’exposició.


Hi col·labora
Agrupació Fotogràfica de Catalunya, Arxiu de la Diputació de Barcelona, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, Arxiu Històric de la Ciutat L’Ardiaca, Arxiu de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Escola GRISART, Escola Massana, Filmoteca de Catalunya, Museu Nacional de Catalunya, Photographic Social Vision

Agraïments
A totes les dones i les seves famílies que ens han cedit les seves fotografies, sense les quals aquesta exposició no hagués estat possible.
Àngels Calafell i família, Isabel Espona i família, Família de Gispert Cervelló i Aina de Gispert, Família Mas Marsell, Carme Ollé i Alfons Ollé, Colita, Montserrat Faixat, Francesca Portolés, Rosa Rams i família, Manuela Rodríguez Castro i família.

Dies
12/09/2019 - 25/10/2019

Pujar