08/06/2020

Festuc Teatre. Contes clàssics actualitzats

#ElizaldeGreatesthits #Espectaclesfamiliars #FestucTeatre

Amb aquesta entrada volem fer un acte de reconeixement a un sector importantíssim dins les arts escèniques, el dels espectacles familiars. No tenen la mateixa visibilitat mediàtica ni el “glamur” que envolta altres arts, però curiosament arriben a més públic que el teatre per a adults i les seves companyies treballen més, en general, tant al territori com a nivell internacional. La principal causa d’això és la gran qualitat i originalitat de les seves propostes, de nou generalitzant.

A La Casa Elizalde ja fa molts anys que programem espectacles per a famílies. És la programació a la qual destinem més recursos i de la qual també en gaudeix més públic. Entre les companyies que hi han estat programades vàries han repetit i una d’elles, Festuc Teatre, ha vingut fins a 8 vegades entre 2012 i 2018.

L’ànima dels Festuc són l’actriu Íngrid Teixidó i l’actor Pere Pàmpols. Diuen que el que cerquen amb els seus espectacles és arribar emocionalment a l’espectador, tingui l’edat que tingui. Donem fe que això és així ja que sempre hi ha quelcom de les històries que expliquen que toca l’ànima de petits i grans, sobretot per com ho expliquen.

Els espectacles que han passat pel nostre pati són La princesa i el pèsol (2012), El soldadet de plom (2012 i 2015), La sireneta (2014), Carretó de contes (2015), La rateta que escombrava l’escaleta (2016 i 2018) i La mongetera màgica (2017). Tots són contes clàssics explicats amb titelles i on la música té un paper també molt important. La seva originalitat rau en el fet que són capaços de capgirar aquests contes, de revisitar-los i reversionar-los. Hi ha tota una discussió entre partidaris i detractors del fet de, per exemple, canviar alguns dels finals d’aquests contes. Això ho hem vist amb “La rateta que escombrava l’escaleta“, una narració que avui la podem llegir com un contingut altament sexista. A la versió dels Festuc “La rateta” acaba d’una altra manera que no revelarem. El que sí que us podem assegurar és que poques vegades hem vist una resposta del públic tan emocionada en veure aquest final.

Han estat els primers de tot el país a actuar després del confinament, presentant “La mongetera màgica” a l’aire lliure al poble de Corbins. I de ben segur que quan es reprengui l’activitat no pararan de girar amb els seus espectacles. Nosaltres tenim moltes ganes que tornin a La Casa Elizalde amb “Adeu Peter Pan”, el seu darrer espectacle amb què van guanyar el premi a la millor escenografia (FETEN 2019), al millor espectacle infantil (Ciudad Rodrigo) i amb què han estat candidats als premis MAX.

De moment et deixem amb un dels vídeos del seu interessantíssim projecte Canvia el conte, en el qual utilitzen els arguments de contes clàssics per tal de treballar aspectes tan complexos i actuals com la violència de gènere o les discriminacions per motius d’una malaltia com l’Asperger.

Et recomanem que no te’ls perdis si els veus programats a qualsevol espai del país!

festuc.net

@festuc_teatre

@FestucTeatreCompanyia

Pujar