21/07/2020

Homenatge a Maria Lluïsa Oliveda

#CasaElizalde #Homenatge #MariaLluïsaOliveda

Des de La Casa Elizalde volem tenir un record per a la Maria Lluïsa Oliveda i Puig, una dona molt estimada i admirada per totes nosaltres, que va morir el passat 20 de juny als 97 anys. La Maria Lluïsa va ser actriu i directora de teatre i sobretot una lluitadora incansable pels drets de les dones. Oliveda va desenvolupar una llarga trajectòria en el món del teatre, assumint i dirigint diferents projectes teatrals, com el Teatre Studium, amb Lluís Masriera, al carrer Bailén, o el Pequeño Teatro. Al 1973 es va fer càrrec de la direcció artística del Teatre Grec, impulsant de nou el projecte que portava anys tancat pel règim franquista. I, aquell mateix any, també va inaugurar el Teatro Don Juan que va dirigir fins al 1976.

Maria Lluïsa Oliveda en un dels seus muntatges de teatre ‘Don Juan’ al Teatro Don Juan.
Maria Lluïsa Oliveda va dirigir del 1973 al 1976 el Teatro Don Juan, situat a Travessera de Gràcia amb Via Augusta, després la sala es va transformar en el cinema Arkadín.

Als anys 80, i després de la creació del Teatre Experimental de Dones, la seva activitat feminista i el teatre es van focalitzar en la fundació de l’associació Teatre Dona, juntament amb  María José Ragué i Araceli Bruch, amb l’objectiu de promoure i donar visibilitat a les dones en la societat.

Com a presidenta del Consell de Dones de Barcelona i després del Consell Nacional de Dones d’Espanya és quan comença la relació amb La Casa Elizalde, llavors el centre acabava d’obrir com a centre cívic i cultural i es va convertir en el centre de trobades tant de Teatre Dona com dels Consells de Dones, amb la Maria Lluïsa al capdavant.

La seva tasca ha sigut reconeguda amb diversos guardons: el 1999 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

La passió pel teatre i la seva determinació feminista sempre quedarà en el nostre record.


Homenatge a Maria Lluïsa Oliveda en el marc de la Jornada Participativa organitzada pel CNDE al maig de 2018 a La Casa Elizalde

 

“Crec que el teatre és el millor transmissor de cultura, comunicació i història a través del temps i de les generacions. Continuo estimant el teatre”. – Maria LLuïsa Oliveda

Us deixem un article del diari ARA que fa un repàs de la seva vida

Llegeix l’article

 

 

 

Pujar