02/06/2020

La bellesa dels arbres florits de Barcelona

#Elizaldeproposa #Senderisme #Primavera

Ajuda’ns a localitzar xicrandes i descobreix l’espectacular arbrat de Barcelona.

La primavera va arribar a la nostra ciutat tot just en el primer moment del confinament, així que els que hem estat a Barcelona no hem pogut gaudir de l’estació en tot el seu esplendor i la veritat és que s’ha intuït esplendorosa i plena de força.

Ara les passejades ja es poden allargar i el Ricard Tormo, el nostre professor de senderisme, ens proposa un seguit de caminades i un repte per gaudir d’arbres que estan en el seu moment de floració.

A Barcelona n’hi ha més de 200.000 amb 334 espècies, si comptem l’arbrat viari de places i carrers. En jardins i parcs en trobem molts més!

Us proposem que exploreu la ciutat a la cerca d’una de les espècies més boniques actualment en flor:

Repte: Has vist mai una xicranda a Barcelona?

Ajuda’ns a ubicar aquest espectacular arbre a la nostra ciutat.

Ara que ja podem sortir a gaudir d’aquesta exuberant primavera, et convidem a passejar per la capital catalana i a localitzar tantes xicrandes com puguis. De fulla caduca, alçada mitja sobre 10 metres i amb flors liles i tòxiques en forma de campanes, és un arbre molt apreciat per la seva fusta i comú a Barcelona.
Envia’ns la ubicació i una fotografia a casaelizalde@casaelizalde.com abans del 10 de juny i crearem una ruta entre tots.

Anima’t! És possible que tinguis una xicranda al costat de casa!

També et proposem unes rutes per la ciutat per aprofitar el bon temps i al mateix temps descobrir els arbres de la ciutat.

Visita 1: Montjuïc. Zona de Miramar, arbre bellaombra.
Es tracta d’un arbre (de fet hi ha opinions contraposades, ja que no té un creixement anular i això fa que alguns el considerin una planta o arbust) que es reconeix fàcilment en veure el seu peu gran, retorçat i ple de clivelles quan es fa vell.

De capçada arrodonida, no és molt alt i les fulles tenen tendència anar cap a baix. Fa unes flors blanques en ramillets que pengen. En aquesta zona, a més del grup d’uns 14 davant l’Hotel Miramar, se’n poden veure una vintena més en els jardins de la zona. És un arbre espectacular i que té alguns exemplars molt especials a la Plaça Francesc Macià, al Parc de les Aigües, a la Ciutadella, al Parc Cervantes i fins a 440 exemplars a tota la ciutat.

Visita 2: Barri de la Ribera (a prop del Mercat de Santa Caterina), arbre acàcia de Constantinoble.
També en trobarem a molts altres indrets de la ciutat, però actualment és un luxe passejar pels voltants del Mercat de Santa Caterina sense grups de ciclistes ni ramats de turistes.
L’acàcia de Constantinoble és una de les tantes espècies d’acàcies que hi ha plantades als carrers de Barcelona. Aquesta, que també es coneix com acàcia Taperera o Mimosa de Constantinoble, en aquets moments presenta una floració espectacular que li dona uns tons vermells molt especials.

Visita 3: Passejada per la Diagonal, de la Plaça Francesc Macià al Parc de Cervantes.
Començarem la passejada amb un cop d’ull a la Plaça Francesc Macià. Un ombu gegantí i un pebrer bord ens donen la benvinguda quan tornem a la ciutat. Malauradament només podrem tocar els seus troncs en ocasions molt especials; a veure qui s’atreveix a creuar fins el centre!
Seguint per la Diagonal anirem trobant des dels inefables plataners (espècie amb més exemplars a la nostra ciutat), a lledoners (segons en aquest rànquing), fins a alguns exemplars de pins pinyoners, oms, acàcies, pi de l’Himàlaia, xiprers, cedres i molts més.
El Parc de Cervantes, famós pels seus rosers (encara ara se’n podem veure molts en flor), ens rep amb un grup d’oms i til·lers, seguit d’arbrers fruiters, alguns en flor i altres ja amb el fruit, on no hi falta un ombú, ni una xicranda i molts pins, alzines i algun cedre de l’Himàlaia.
Si encara ens veiem amb cor de seguir caminant cap al centre de la ciutat, ens podem desviar una mica, a l’alçada de l’Hotel Sofia, per veure uns exemplars de magnòlies amb precioses flors blanques, als Jardins de la Maternitat.

Aprofitem les passejades que l’actual situació ens permet per aixecar el cap i mirar els arbres. Estan tots esplendorosos i segur que ens emportarem alguna sorpresa en descobrir les meravelles que guarden.

Pujar