Mercedes Gancedo. Una soprano a La Casa Elizalde

#ElizaldeGreatesthits #Elizaldeclàssica #MercedesGancedo

En aquesta entrada trobaràs una crònica del pas per La Casa Elizaldede de la soprano Mercedes Gancedo. La primera vegada que la vam escoltar tenia només 24 anys. Vam rebre la seva sol·licitud com a candidata a la nostra programació i, tot i que no la coneixíem, no vam dubtar ni un moment a programar-la. A la següent crònica sabràs el per què.

D’entre tots els instruments musicals podríem dir que la veu és el més singular de tots, ja que és l’únic en què la persona és a la vegada músic i instrument. Potser és per això que quan veiem a algú cantar amb ànima, té quelcom que ens commou de seguida. Més encara, si has tingut l’oportunitat d’anar a alguna òpera, en veure i escoltar aquells personatges potser has tingut la sensació que fins i tot no eren d’aquest món, com si fossin estrelles que neixen en alguna supernova llunyana.

Sabem que no és així, que són persones de carn i ossos, que van néixer com qualsevol mortal i que han hagut de fer un llarg camí fins arribar on són. Nosaltres hem tingut la sort de creuar-nos dues vegades en un d’aquests camins, el de la jove soprano argentina Mercedes Gancedo.

El passat mes de novembre de 2019 la podíem veure al Gran Teatre del Liceu, interpretant el paper de Lola a la cèlebre òpera de Domenico Monleone i Pietro Mascagni, Cavalleria Rusticana. No deixa d’impressionar-nos el fet de veure que algú que ha passat pel nostre escenari de cop és allà, en un temple de la música. Quan reflexionem una mica, però, ens adonem de com d’importants són els centres que, com el nostre, es dediquen a la cultura de base, ja que permeten que artistes i públic es vagin construint i formant, amb menys pressions però amb les mateixes ganes de gaudir del bon art, de nou, tant artistes com audiència.

Així doncs Gancedo, que resideix a Barcelona des del 2010, va estar programada al nostre cicle de música clàssica el 13 d’octubre del 2014. El piano estava interpretat per Anna Crexells i el repertori escollit eren tot cançons del compositor argentí del segle XX Carlos Guastavino. En aquell moment escrivíem al nostre full de valoracions: “Molt bona interpretació i molt bona elecció de programa, amb melodies de gran bellesa. El repertori és més aviat greu, és a dir, més difícil per a una soprano, però la Mercedes ho interpreta amb molta subtilesa i un equilibri perfecte de dinàmiques. El públic ha sortit encantat. Per tornar a programar”.

I la darrera vegada que va actuar a casa nostra va ser el 15 de maig de 2017, amb el concert-espectacle Dibujando a Mignon, en què la mateixa Gancedo, la també soprano Mireia Tarragó i la pianista Beatriz G. Miralles oferien un recull de lieder de diferents autors romàntics amb un fil narratiu al voltant de la figura de Mignon, un personatge de la novel·la de GoetheEls anys d’aprenentatge de Wilhelm Meister“. De nou una interpretació impecable i el públic exultant.

Evidentment aquestes són només dues d’entre tantes actuacions fetes durant aquests anys en els quals també van venir premis i reconeixements, com el Premi Primer Palau l’any 2017 o la Beca Bach – Salvador Salvat l’any 2019. Precisament el passat 21 de març de 2020 s’hauria d’haver celebrat el primer concert dels guanyadors de la beca al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. El confinament, però, ha fet aplaçar qualsevol acte.

El futur no el sap ningú del cert, però tot apunta que Gancedo continuarà una carrera musical brillant i nosaltres podrem recordar sempre les dues vegades que ens va visitar.

Et convidem doncs a venir als concerts de dilluns tan bon punt els puguem tornar a programar, ja que el que ha passat amb la Mercedes succeeix molt de tant en tant, i poder descobrir junts que el talent és quelcom impagable.

mercedesgancedo.com

@mercedes.gancedo.soprano

@mercedesgancedosoprano