30/01/2023

Recuperem la història de les editorials de revistes d’historieta de l’Eixample

Qui no ha gaudit d’una tarda llegint el seu còmic preferit, després que la mare o el pare l’haguessin comprat al quiosc de la cantonada? A l’Eixample, a principis del segle XX, s’hi van instal·lar diverses editorials que publicaven les historietes més divertides tant d’humor com d’aventures.

Des de Finestres de la memòria volem recuperar el lleure d’una època marcada pel còmic, l’oci i entreteniment de molts infants i joves. Un temps d’aventures viscudes en tinta i paper. Per això, durant aquest mes de febrer, podràs gaudir de les activitats programades entorn al nou cicle L’Eixample, districte d’editorials de revistes d’historieta.

Tot seguit te les expliquem!

Dones a la Fira del llibre [1940- 1950]. Fons: Ajuntament de Barcelona. Autor: desconegut. Cedida per l’Arxiu Municipal del Districte de l’Eixample.

Exposició ‘Cavall Fort celebra 60 anys’

De l’1 al 28 de febrer

Basada en el dossier “Benvinguts a Cavall Fort. Fem obres!” publicat a la revista el desembre del 2021 amb motiu del 60è aniversari. El dossier, ple de jocs, animava els lectors a entrar a l’edifici de Cavall Fort: un edifici imaginari i força esbojarrat.

Amb l’exposició us convidem a viure aquesta experiència: podreu passejar per diferents espais de la revista (la redacció, el plató, el taller artístic, el jardí, etc.) sense parar de jugar!

Taula rodona: El TBO

Dimarts 7 de febrer a les 19 h

Plena d’humor mític i farcida de personatges afectuosos representatius de l’època, el TBO tenia la redacció al carrer Aribau i va ser la primera revista d’historietes, publicada per primer cop l’any 1917.

A càrrec d’Antoni Guiral, escriptor i investigador del còmic, Alfons López, dibuixant i col·laborador d’editorials, i Pere Olivé, col·laborador de TBO.

Reserva prèvia

Taula rodona: Grans editorials de còmic de l’Eixample

Dimarts 14 de febrer a les 19 h

Coneixerem algunes de les grans editorials que van créixer a l’Eixample, com ara Hispano Americana de Ediciones, Ibero Mundial de Ediciones i Ediciones B, que van editar revistes i personatges d’aventures, de ciència-ficció, de terror…

A càrrec d’Antoni Guiral, escriptor i investigador del còmic, Pepe Gálvez, guionista i expert en còmic i Josep M. Delhom, investigador i estudiós del còmic.

Reserva prèvia

Còmics d’ahir, d’avui i de demà

Dijous 23 de febrer a les 18.30 h | Activitat familiar

Un repàs per la història del còmic i les últimes tendències.
A càrrec de Pau Martínez Medrano, bibliotecari i especialista en llibres per a infants. Adreçada a tots els públics i a infants majors de 10 anys acompanyats d’un adult.

Lloc: Biblioteca Sofia Barat (Girona, 64-68)

Taller de còmic

Dissabte 25 de febrer a les 11 h | Activitat familiar

El còmic és una eina meravellosa per a estimular la creativitat. Ajuda a millorar la comprensió lectora, treballar la capacitat d’expressió i fomentar l’aprenentatge lingüístic. I a més a més és divertidíssim llegir i dibuixar. En aquest taller inventarem un personatge per al nostre còmic i crearem una historieta que podrem emportar-nos a casa. Anima’t a venir amb la teva família!

A càrrec de Sergi Moreso, il·lustrador de la revista Cavall Fort. Activitat recomanada per a infants majors de 5 anys acompanyats d’un adult.

Reserva prèvia

Ajuda’ns a fer créixer el projecte ‘Finestres de la memòria’

Tens fotografies antigues de l’Eixample? Si ens les vols compartir perquè formin part del fons fotogràfic, pots escriure’ns un correu a finestres@casaelizalde.com i ens posarem en contacte amb tu.

 

Fotografia de portada: Quiosc de diaris, revistes i postals a les Rambles, Barcelona [1920- 1930]. Fons: Brangulí (fotògrafs). Autor: Brangulí. Cedida per l’Arxiu Nacional de Catalunya

Pujar