
‘Nosaltres, interpretats per les flors’ és una sèrie d’exposicions en les quals les flors s’utilitzen com a metàfora de la vida i de les seves ramificacions socials, històriques i culturals. S’emmarca dins de Temporals, un programa itinerant de projectes d’art contemporani als barris de Barcelona impulsat per l’ICUB.
Comissariat per Alexia Medici, el projecte es desenvoluparà de manera site-specific en tres centres cívics de la ciutat. ‘La reproducció’ n’és la primera itinerància, que acollirem a La Casa Elizalde des del 18 de gener fins al 4 de març. La seguiran La transformació a la Farinera del Clot i El trencament al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”.
Un dels punts claus d’aquesta proposta expositiva és enllaçar narratives relacionades amb la memòria dels barris. És per això que està pensada per sortir dels confins del centre cívic per, en el nostre cas, connectar-se amb el Mercat de la Concepció.
La reproducció compta amb les obres de les artistes Kati Riquelme i Katerina Ashche. Arrelada en la cultura modernista de l’època, l’exposició gira al voltant de la família Elizalde i, en particular, de la figura de la Carme Biada. Dona d’Arturo Elizalde i mare de nou fills, va esdevenir presidenta de l’empresa “Elizalde S.A.” després de la mort inesperada i prematura del seu marit.
Biada va prendre les regnes de la fàbrica, de més de vuit-cents treballadors, i la va portar des de la producció de motors automobilístics fins a la de motors d’aviació, i va modernitzar l’empresa mitjançant la recerca i el desenvolupament.
També va posar en marxa l’Escola d’Aprenents Elizalde i va implantar una obra social per ajudar els treballadors i els seus familiars malalts, en una època en què no existia la seguretat social.
Carme Biada al casament del seu fill Pedro Elizalde (1935).
Cedida per Julio Elizalde
A La Casa Elizalde, l’obra ‘Casi todo es azul’ de Kati Riquelme
De la fragilitat i lleugeresa etèria de les bossetes de te emergeix la poètica del blau d’indi en forma de retrats d’infància. Les fotografies retraten persones la identitat de les quals desconeixem, contemporànies a la família Elizalde-Biada i que encarnen l’èxode massiu de la població rural a les grans ciutats.
Les bossetes de te amb les quals treballa Riquelme també podrien remetre a un passat industrial i al naixement del comerç a gran escala. El te és un excitant que ens permet estar desperts per continuar produint, però segons quines varietats també poden representar l’avantsala del son.
A La Casa Elizalde i al Mercat de la Concepció, l’obra ‘Carme Biada interpretada per les flors’ de Katerina Ashche
Katerina Ashche escriu una sèrie de cartes posant-se a la pell de Carme Biada durant els preparatius del casament del seu setè fill, en Pedro. Aquestes cartes es relacionen amb una sèrie d’objectes quotidians, domèstics i industrials que representen facetes diferents de la vida de Biada i entronquen La Casa Elizalde amb el Mercat de la Concepció i el context històric de l’època.
Participa en el projecte ‘Finestres de la memòria’
Finestres de la memòria és un projecte d’interacció social impulsat pel Centre Cultural La Casa Elizalde per recuperar la memòria visual de l’Eixample i reforçar la seva identitat.
Amb la teva col·laboració, construïm de forma conjunta un fons fotogràfic amb imatges anteriors als anys noranta i de qualsevol àmbit temàtic. Totes aquestes fotografies ens ajudaran a comprendre millor el barri, la seva gent, la seva història i la seva realitat.
Contribueix a la recuperació de la memòria visual de l’Eixample cedint-nos les teves fotografies. Escriu-nos un correu a finestres@casaelizalde.com i ens posarem en contacte amb tu!
Enllaços d’interès:
La figura de Carme Biada, presidenta de la fàbrica Elizalde, captada a través de l’art i les olors (Betevé, 12/02/2023)
La reproducció, el pas del temps i les flors (Núvol, 08/02/2023)
Nosaltres interpretats per les flors, exposició itinerant en tres temps (La Independent, 25/01/2023)
La Dreta de l’Eixample reivindica una dona pionera (Línia Eixample, 18/01/2023)