08/06/2020

Repensem la ciutat des d’una mirada feminista

#Elizalderecomana #Ciutatfeminista  #Lesdonesielsdies


Et proposem escoltar el podcast “Urbanisme feminista, la ciutat repensada per les dones”, del programa de ràdio “Les dones i els dies” de Montse Virgili, unes quantes idees per repensar la ciutat des d’una mirada feminista.

Aquests dies en què tornem a trepitjar la nostra ciutat i ens tornem a trobar als carrers, a les places i als parcs, és moment de repensar altra vegada com volem que sigui la ciutat on vivim. Amb la crisi sanitària s’ha fet encara més evident la importància dels espais verds i amplis per poder passejar i moure’s lliurement, tenir espais per respirar i relaxar-se, poder viure en pisos on hi hagi llum natural i alguna sortida exterior, mercats i comerços a prop on puguem arribar-hi a peu…, tantes coses que són necessàries i bàsiques.

I ara torna a ser el moment de pensar en una ciutat més justa i adaptada a les dones, repensar la ciutat des d’una mirada feminista, en què les necessitats de les dones també es tiguin en compte.

En aquest sentit et recomanem l’escolta del capítol Urbanisme feminista, la ciutat repensada per les dones” del programa “Les dones i els dies” de Montse Virgili a Catalunya Ràdio. Una conversa amb Zaida Muxí, arquitecta, i dos col·lectius feministes com Punt 6 i Equal Saree.

“Quan ets dona i tornes cap a casa de nit, moltes vegades tens por. A part de l’amenaça de possibles assetjadors, l’urbanisme de la ciutat sovint no ajuda a sentir-nos segures i acollides. Un munt de detalls que s’escapen a primera vista posen en perill moltes dones: un carrer mal il·luminat, una escala sense visibilitat, els túnels, etc. Les ciutats han estat creades per homes i, des de sempre, s’ha prioritzat la producció, els cotxes i tot el que se suposa que és masculí per sobre de les necessitats de la diversitat de les persones. L’urbanisme feminista proposa aquesta nova mirada.”

A més, el Col·lectiu Punt 6  proposa les caminades per diferents barris de Barcelona, el “Recorregut Jane Jacobs”, en homenatge a l’activista, pensadora i escriptora nord-americana Jane Jacobs, que va escriure el revelador llibre “Muerte i vida de las grandes ciudades” (The Death and Life of Great American Cities). Si en vols saber més, et recomanem el documental “Citizen Jane” (Citizen Jane: Battle for the City, 2016) sobre ella i la seva trajectòria com a defensora de les ciutats per a les persones.

Escolta “Urbanisme feminista, la ciutat repensada per les dones”

Pujar