08/01/2020

Arriba la 10a edició de Miradocs, la mostra de cinema documental de La Casa Elizalde

El Miradocs és la mostra de cinema documental que organitza Barcelona Espai de Cinema (BEC) juntament amb La Casa Elizalde i que es celebrarà del 20 al 31 de gener. La mostra, que enguany celebra la desena edició, proposa treballs documentals fets pels alumnes de les escoles de cinema de Barcelona.

El cicle començarà el 20 de gener amb el taller de so El sentit de l’escolta en el cinema documental: generositat i punteria, a càrrec de la sonidista Eva Valiño. Un taller obert a l’exploració, discussió i escolta col·lectiva de diferents materials amb l’objectiu principal de “suscitar” una mirada.

En la sessió inaugural del Miradocs Natàlia Regàs presentarà el seu film Cinema mon amour. Colpida pel tancament d’un cinema, Regàs decideix investigar si les sales de Barcelona tenen els dies comptats. Durant els set anys de gravació del documental, entrarà en el món tancat de l’exhibició catalana, assistirà a la transformació d’aquest art i negoci, i viurà experiències irrepetibles a les entranyes de molts cinemes.

El Màster Documental Creatiu de la Universitat  Autònoma de Barcelona presentarà dos documentals. Human in the loop, un documental suggestiu i trepidant dirigit per A. Soto, R. Aoun i M. Tajer, el qual ens enfronta a les conseqüències del que la societat anomena progrés. Què tal Pascual de Bárbara Brailovsky, narra la història d’un personatge enigmàtic de Barcelona que pensa la seva professió d’una manera única.

 En la sessió “El documental preferit de…” Cristina Riera, membre de l’equip directiu de l’Alternativa Festival de Cine Independent de Barcelona, presentarà el documental Lo que dirán dirigit per Nila Núñez. Aquesta òpera prima,  sorgida del Màster Documental Creatiu de la UAB, dona veu a les úniques persones que haurien de pensar sobre l’ús del hijab: les dones musulmanes que decideixen, o no, portar-lo. Millor Pel·lícula Espanyola al Festival de Gijón 2018.

 Marc Vaíllo, compositor, i Conrado Xalabarder, expert en música per a l’audiovisual, realitzaran una classe magistral sobre Música en el documental: dramatúrgia i opinió. La música en el cinema és una eina que ajuda a crear i desenvolupar la pròpia ficció cinematogràfica. En el documental pot acomplir aquesta funció, però també d’altres de molt més compromís amb el relat.

Una de les novetats d’aquesta edició del Miradocs és la sessió amb el Laboratori Feminista de Creació Documental (LabFemDoc), que organitza el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, és un espai on, més enllà d’adquirir coneixements de realització documental, s’aprofundeix en qüestions feministes de manera que el resultat del debat es traslladi al contingut i les estratègies narratives dels films que se’n deriven. La Bonne presentarà els documentals Habitats espais: caminar per La Bonne de Rocío Rodríguez , Hermana mamífera de Consol Llupià i D·Olor d’ Elisabet Alguacil.

Un any més, els Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya presenta la sessió de cinema social amb els documentals Sense filtres, Crecer leyendo. Por una biblioteca inclusiva desde la infància i El Harrak.

La mostra finalitzarà amb la sessió de l’Escola de Cinema Internacional de Barcelona (ECIB), Une femme dans la ville de Camille Fabbro i l’acte de cloenda Memòria cromàtica vibrant. Una performance interactiva de pintura digital i música de viola sobre una projecció documental en viu, a càrrec de Juan Carlos Concha Riveros, dibuixant, director i productor, i Elizabeth Gex, artista multigènere. Per acabar, es farà entrega del Premi Miquel Porter i Moix al millor documental d’escoles de cinema projectat durant el Miradocs 2020.

Pujar