15/04/2020

Bach, site specific. Cia. Malpelo

#ElizaldeGreatesthits #Dansaimoviment

De vegades passa que allò que sembla impossible es torna realitat. La companyia Malpelo, fundada per María Muñoz i Pep Ramis, és un referent de la dansa contemporània a casa nostra i a nivell europeu. Des de 1989 han creat més de 25 espectacles que han girat per tot el món i han guanyat, entre d’altres, el Premi Nacional de dansa de la Generalitat l’any 2002 i el Premio Nacional de Danza atorgat pel Ministerio de Cultura l’any 2008.

Al 2004  María Muñoz va crear i interpretar el solo Bach, una peça intimista que s’articula al voltant de la música d’ El clave ben temperat de J.S.Bach. L’èxit va ser aclaparador i va esdevenir una peça de culte del repertori contemporani, representada a nombrosos països per la mateixa María Muñoz.

L’any 2016 Muñoz va traspassar la peça a la intèrpret italiana resident a Catalunya Federica Porello, que ja havia actuat a La Casa Elizalde amb altres companyies com la d’Albert Quesada. Aquesta recreació va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona l’any 2018.

Qui escriu aquestes línies va tenir el privilegi de veure Bach l’any 2008 amb Muñoz i la nova versió amb Porello, site specific, nou anys més tard al festival Sismògraf d’Olot. Si em va commoure la primera vegada, la segona, representada a l’aire lliure a un parc de la vila, em va emocionar encara més. L’essència de la peça es mantenia intacta i quelcom havia transcendit a les dues intèrprets de manera que no podia comparar les seves versions. Simplement era una sola obra atemporal. Així de senzill, així de difícil.

Des de finals de 2017 vam començar a treballar amb la companyia sobre la possibilitat de portar la creació a La Casa Elizalde. Les grans companyies i artistes tenen molt clar que la cultura de proximitat és tan important o més que actuar als grans espais, per això vam acabar trobant el marc adient per fer la funció. El 6 de juny de 2018 es va fer realitat la representació de Bach, site specific al nostre pati.

Aquella tarda de final de primavera l’ambient era el dels grans moments, i les més de cent-quaranta persones que omplíem el pati vam viure uns instants que ens han quedat gravats a la memòria.

Actualment María Muñoz i Pep Ramis combinen direcció i docència al centre de creació L’animal a l’esquena a Celrà (Girona). El seu darrer espectacle, On Goldberg variations / variations, es va estrenar l’any passat a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya.

@malpelo2016

www.malpelo.org

 

 

Pujar