01/03/2023

Cultura en clau feminista per a aquest 8M!

Encara queda molt per fer? Nosaltres creiem que sí. Potser arribarà un dia en què ja no ens caldrà assenyalar una data al calendari per tal de reivindicar els drets de les dones. Però això, malauradament, no sembla que hagi de ser així en un futur pròxim. Per això, a La Casa Elizalde, continuarem defensant la igualtat de gènere de la millor manera que sabem: a través de la cultura.

Durant tot el mes de març, podràs gaudir de diverses activitats en clau feminista que hem programat en motiu del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit t’expliquem les que fem a casa nostra, però a l’Eixample se’n fan moltes més. Les trobaràs aquí!

Ens acompanyes?

Valkirias

Un petit relat que ironitza sobre la professió de la dansa i els nostres cossos estereotipats, i que sobretot vol celebrar la fortalesa que caracteritza totes les dones dins d’aquest univers. Ho fa des de l’humor, el moviment i la construcció de potents imatges estètiques que evoquen aquestes reflexions.

Dijous 9 de març a les 19.30 h
Més informació

Nacer niña

Encara avui, néixer nena a l’Índia suposa haver d’enfrontar-se a una discriminació que s’arrossega al llarg de tota la vida. Les dones, que continuen relegades a un segon pla, pateixen vexacions constants com el matrimoni precoç o l’exclusió social.

Nacer niña és un projecte impulsat per l’ONG Global Humanitaria, on s’hi exposen les fotografies de Juan Díaz. Aquestes pretenen donar visibilitat, conscienciar i denunciar la discriminació que pateixen les dones i les nenes en tot el món.

De l’1 de març al 15 d’abril (Espai Off)
Inauguració: Dimecres 1 de març a les 19 h
Més informació

ENFOCADES! La presència femenina a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (1923-1970)

Un recorregut per la presència femenina a l’AFC, entitat creada el 1923 a Barcelona per promoure l’art de la fotografia i que enguany arriba al seu centenari.

L’AFC va apostar decididament per fomentar l’afició entre les dones en moments en què patien una especial relegació social i cultural. Gràcies a l’organització de cursos especialitzats o a exposicions col·lectives de les seves obres, va sorgir una gran generació de pioneres als anys cinquanta, l’anomenat “Grup femení de l’AFC”.

Del 15 de març al 13 de maig
Inauguració: Dimecres 15 de març a les 19 h
Més informació

Dones i fotografia a Barcelona (1890-1936)

Conferència a càrrec de Núria F. Rius i Lourdes Delgado, professores i historiadores de la fotografia.

En aquesta xerrada analitzarem quins eren aquests condicionants a Barcelona en el període que va des de finals del segle XIX fins a l’esclat de la Guerra Civil i ho farem des de tres realitats diverses: per una banda, els discursos de l’època que influenciaren les pràctiques fotogràfiques, per l’altra, els àmbits fotogràfics amb els quals les dones participaren, i finalment, el llegat parcial i incomplet que ha sobreviscut d’aquest període.

Dimecres 22 de març a les 19 h
Més informació

Fannie’s film

Fronza Woods
Estats Units | 1981 | 15 min | VOSE

Una dona de fer feines de 65 anys d’un estudi de ballarins professionals fa la seva tasca mentre ens explica en veu en off la seva vida, les seves esperances, els seus objectius i els seus sentiments.

Amb presentació i col·loqui final a càrrec de Zumzeig Cinecooperativa.

Dimarts 28 de març a les 19 h
Més informació

Pujar