Ja hem inaugurat la nova exposició de Finestres de la memòria

04/06/2018

El passat dijous 31 de maig vam inaugurar la nova exposició de Finestres de la memòria, ‘Imaginaris de la ciutat ideal. Cinema amateur a l’Eixample 1923- 1939’. Una selecció de films amateurs, inèdits fins ara, realitzats a la Barcelona d’entreguerres i vinculats amb el territori de l’Eixample.

La comissària de l’exposició Núria F.Rius va voler destacar la importància d’aquestes pel·lícules perquè ens ajuden a fer lectures diferents del passat. “No es tracta d’una exposició d’història del cine amateur, sinó d’un estudi sobre la relació entre cinema i ciutat”, va dir Rius.

Durant els anys 20 i 30 hi ha una extensió de la fotografia amateur, els films mostren una ciutat de Barcelona “ideal”, que es vol moderna i cosmopolita, en plena transformació urbanística i demogràfica.  Hi podem veure nous espais d’oci com el Tibidabo, escenes familiars i esdeveniments històrics importants com la celebració de la Segona República. Finalment, Rius va acabar fent una crida general a cuidar el material visual que tenim a casa.

La comissària Núria F.Rius ens donarà més detalls de les pel·lícules el proper dijous 7 de juny a les 19h, a una visita guiada.  L’exposició es podrà visitar fins al 20 de juliol de 2018.

A més, el dimarts 12 de juny a les 19h us proposem una conferència sobre la Barcelona filmada: històries, identitats i representacions, a càrrec del grup de recerca Gracmon / I-Media-Cities (UB) . Des de finals del s. XIX, Barcelona va ser una ciutat filmada, des d’objectius documentals i propagandístics fins a amateurs. Els llocs, els objectes i els punts de vista recurrents ens parlen de la relació entre ciutat, històries i identitats.

Finalment, el dijous 28 de juny a les 21.30h gaudirem d’ una projecció conjunta al pati de La Casa Elizalde de tots aquests films familiars que sovint tenim oblidats i que moltes vegades amaguen petites i grans històries de la nostra vida i ciutat. Si tens pel·lícules en Super 8 posa’t en contacte amb nosaltres, escriu-nos un email a finestres@casaelizalde.com o truca’ns al 93 488 05 90. Conferència Memòries reversibles, a càrrec de Laboratorio Reversible.

Totes les activitats són gratuïtes,  pots reservar la teva entrada trucant al 93 488 05 90, per mail a finestres@casaelizalde.com o a través del Facebook de Finestres de la memòria.

Agraïm la participació de les famílies que ens cedeixen imatges i fan possible aquest projecte. I també a tots aquells que heu tingut interès per l’exposició. Esperem que ens seguiu acompanyant en les activitats que organitzem.