04/03/2021

Novetats del trimestre de primavera

#ComunitatElizalde #SeguimperTu

El trimestre passat va començar amb moltes incerteses: no sabíem com podríem iniciar els tallers si presencialment o en línia. Desconeixíem com podria afectar la fatiga per la pandèmia. La resposta va arribar clarament: 1478 inscripcions als tallers. Darrere de cada inscripció, il·lusions de seguir aprenent, de seguir creixent, de continuar trobant-se amb altres persones encara que sigui a través d’una pantalla. Aquest trimestre tampoc sabem si començarem en línia o en presència, però tenim una certesa, i és que més de 1478 il·lusions ens empenyen a seguir treballant per oferir-vos el millor. Per això hem pensat una programació que s’adapta a tots els gustos, tant per qui vulgui continuar gaudint de temes d’actualitat, aprofundint en el coneixement d’idiomes, o per qui desitgi continuar practicant esport o vulgui adquirir eines i recursos artístics.

Com a novetat, el trimestre vinent oferirem una proposta de tallers més variada que únicament es podran seguir online.  Nou propostes ben diferents per estar al dia de temes d’actualitat, filosofia, recursos creatius i fotogràfics, alimentació saludable i noves maneres de veure cinema. D’entre aquesta proposta de tallers online volem destacar-ne dos, per una banda l’Adrián Caballero, periodista, politòleg i professor a diverses escoles universitàries, impartirà el taller Postveritat i desinformació: com sobreviure a l’era de les fake news. Un curs en el qual veurem com les notícies falses i les mitges veritats són una constant i una amenaça per a la societat. Descobrirem com es creen aquestes fake news i com aconsegueixen que arribin al públic i que aquestes siguin creïbles.

Una altra de les propostes que tindrem serà un taller sobre com imaginar un endemà millor a càrrec de Daniele Porretta, arquitecte, professor d’història del disseny a Elisava, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura. En el taller Imaginar l’endemà. Utopies i distopies des de Verne fins a la colonització de Mart es farà un recorregut històric a través de les novel·les i les pel·lícules que han representat el futur de la humanitat amb la intenció de transformar-lo. Recordarem utopies i distopies des de l’època de la Revolució Industrial fins als més recents projectes de colonització de Mart.

També us volem parlar d’altres novetats que tindrem en la programació de tallers presencials (en cas que es pugui fer en aquesta modalitat), un parell d’elles especialment indicades per les persones que tinguin un especial interès en la filosofia. Els dimarts podreu gaudir del taller La societat del cansament. Una aproximació crítica a la fatiga neoliberal, on l’Eudald Espluga farà una aproximació filosòfica al concepte de fatiga com a símptoma de l’organització social del capitalisme neoliberal  i veurem com la tracten alguns pensadors contemporanis com Rosi Braidotti o Byung-Chul Han. I els dijous, la Irene Gómez, es farà càrrec del taller Parlem de justícia, on podrem copsar com ha evolucionat el terme justícia des de l’antiguitat fins als nostres dies. Ens endinsarem en qüestions relatives a quins deures tenen les nacions, les institucions internacionals i les persones a l’hora d’erradicar les injustícies socials. Partirem d’una anàlisi de la justícia tal com les grans figures filosòfiques l’han abordat per poder examinar diferents problemes de justícia global.

Pels amants del setè art, cal destacar el curs La censura al cinema: una història sense talls, en el qual la Judith Vives parlarà sobre les diferents formes de censura que ha patit el cinema al llarg de la història, des del Codi Hays fins al maccarthisme que va perseguir el comunisme a Hollywood, passant per la censura a altres països del món, inclosa l’Espanya del Franquisme.

En cas que us agradi la història de l’art, l’Eduard Cairol impartirà el curs Warhol i el Pop Art. L’art de la cultura de masses. A través de les obres d’Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns i David Hockney farem un recorregut pels anys seixanta a Nord Amèrica i Europa on veurem l’impacte que va tenir la societat de consum i la cultura de masses en l’art d’aquella època.

Si el que us interessa és la ciència, presentem el curs La ciència del segle XXI: la revolució nanotecnològica, en el qual diferents especialistes de l’Institut de nanociència i nanotecnologia de la UB ens donaran una visió general sobre la nanociència i ens mostraran com la nanotecnologia està canviant les nostres vides. Al mateix temps també tindrem un taller per descobrir una mirada diferent sobre les matemàtiques. En el curs L’altra cara de les matemàtiques: aprèn a gaudir-les, la professora Roser Codina ens mostrarà els estudis del matemàtic A. Bishop i coneixerem el que ell identifica com a “activitats matemàtiques universals” i, fent-ne una interpretació lliure, ens serviran de fil conductor per a totes les sessions.

Per a les persones interessades en l’autoconeixement i en l’obtenció d’eines personals comptarem amb el taller Millora les relacions interpersonals, impartit per la psicòloga i coach Cristina Morales. En aquest curs aprendrem diferents eines per millorar les nostres relacions i la comunicació interpersonal. Una altra proposta pensada per contribuir al benestar personal és el taller que impartirà la Núria Campos, Alimentació saludable per reduir l’estrès, en el qual prendrem consciència dels motius que fan que ens costi tant tenir una dieta saludable i també aprendrem a canviar mals hàbits i adoptar-ne de nous per nodrir-nos de la manera més natural.

Paral·lelament comptarem amb un taller adreçat a aquelles persones que pateixen insomni o no gaudeixen d’un bon descans. Al curs Dorm bé, viu millor, l’Helena Casadevall donarà diferents eines i pautes per un son eficaç. Per una banda ens  ensenyarà com identificar les alteracions associades a la privació del son i quin paper hi juguen el sistema immunitari i l’estrès. D’altra banda, parlarem del nostre rellotge biològic, quin tipus d’alimentació hem de seguir i  coneixerem què fan els nostres òrgans mentre dormim.

Si el que necessiteu és aprendre a calmar la ment i aconseguir més consciència corporal i emocional, et proposem el curs Ioga Vinyasa impartit per la Clàudia Ros. Gràcies a aquest estil de ioga dinàmic i actiu físicament, combinarem les postures entre si al ritme d’una respiració conscient, fent un ús equilibrat de la força i la flexibilitat. Estirarem, tonificarem, flexibilitzarem, relaxarem i millorarem l’estat físic i emocional de cos i ment. Sortiràs d’aquestes classes amb energia renovada i la ment calmada.

Però si el que necessiteu és divertir-vos i al mateix temps tonificar tot el cos, us interessarà el taller Body training.  La Natàlia Gibernau ens proposa un entrenament de fitness eficaç, complet i divertit amb el qual treballarem a través d’exercicis d’intensitat cardiovascular, tonificarem mitjançant exercicis de força i definició de la musculatura i també realitzarem estiraments per aprofundir en la mobilitat i en la flexibilitat.

Per aquells que us agrada l’art i al mateix temps també gaudiu creant, tenim dues propostes molt interessants. La Roberta Bridda realitzarà un curs d’Estampació artesanal creativa on treballarem amb diferents tècniques creatives de reproducció i creació d’imatges com: l’estampació amb segells, la monotípia i el gravat artesanal.

I de la mà d’en Javier Porras, aprendrem les bases de la cal·ligrafia amb ploma plana seguint les formes de la majúscula romana al taller Cal·ligrafia i lettering. Majúscula romana. De forma pràctica assolirem les normes bàsiques d’estructura i ritme, construcció formal i el comportament i manipulació de les eines. Parlarem de la cal·ligrafia, del seu context històric i de la seva evolució.

Gràcies per seguir confiant en nosaltres, per seguir donant-nos energia per continuar fent el que més ens agrada,  preparar una programació de tallers de qualitat amb grans professionals, que acompleixi amb les vostres necessitats, que us encoratgi a voler continuar aprenent  sense límits, sigui des del lloc que sigui. Us esperem, una vegada més.

#ComunitatElizalde #SeguimperTu

Pujar