19/07/2021

Us presentem les novetats de tallers per a aquesta tardor!

#TornemaElizalde #ElizaldeTallers

Després d’un any de dificultats, canvis, reptes i superacions, aquesta tardor tornem amb més il·lusió i força que mai. Un curs ple de noves propostes que ens faran tornar a gaudir de la millor experiència a La Casa Elizalde. Com sempre, però diferent. Amb energies renovades i motivació per continuar al teu costat, aprenent i compartint cultura.

La gran novetat de la tardor serà la tornada dels cursos de dansa a la programació, posposats durant aquest any i que reprenem el trimestre vinent per tornar de l’estiu amb energia i bon ritme. Nou propostes ben diferents que ens faran vibrar des dels orígens de la dansa fins als estils més urbans i llatins. Si el vostre somni sempre ha estat fer ballet, aquesta és la vostra oportunitat! El ballarí i coreògraf Israel Rueda impartirà el taller Ballet Barre, en el qual treballarem els principis bàsics d’aquest estil i ens ajudarem de tècniques de Ioga i Pilates per acabar fent petites coreografies. Però si el que més t’agrada és la música africana, et proposem el curs Afrobeats impartit per la Marie La Santa, on descobrirem els groove de l’afro recorrent els diferents països a través dels seus ritmes.

Una altra novetat que cal destacar és que tornem a programar dos dels clàssics dels nostres tallers. Aquesta tardor comptarem amb cinc cursos de Viatgi a les properes exposicions, on de la mà de la Pilar Rueda, la Maria Vallverdú i l’Alba Vendrell, descobrirem museus, galeries d’art i part del patrimoni de Barcelona a través de visites a les millors exposicions de la ciutat. Així mateix el professor Oleguer Biete torna a La Casa Elizalde amb el curs Racons de Barcelona: la ciutat de les alçades, en el que et proposem descobrir la ciutat de les alçades, barris i sectors a tocar de la serra de Collserola, la part més elevada de Barcelona, així com alguns turons de la ciutat. Transitarem per la part alta dels barris de Sarrià, de St. Gervasi i de Pedralbes, i pels turons de Monterols i de la Creueta del Coll entre d’altres.

En cas que us agradi la història, us recomanem que li doneu una ullada al curs Napoleó, història d’un emperador, un taller que hem programat per commemorar els 200 anys de la mort del general. L’historiador Octavi Mallorquí ens parlarà dels seus rivals, les batalles mítiques com Waterloo, les campanyes d’Egipte i Rússia, i el seu amor per Josefina, en un temps en el qual Catalunya formava part de l’Imperi Francès. D’altra banda, també ens agradaria proposar-vos el curs Bruixes i altres dones perilloses, on de la mà de la Susana Galán, doctora en estudis de gènere, farem un recorregut històric per parlar d’aquelles dones que han transgredit les normes de gènere i les idees dominants sobre el seu lloc a la societat. Des dels monstres de la mitologia grega a les bruixes de l’Europa del segle XV al XVII, des de les prostitutes del Londres victorià a les terroristes suïcides palestines, examinarem els processos a través dels quals aquestes figures reals i imaginàries van esdevenir objectes de por i van ser percebudes com una amenaça per a l’ordre social.

Si el que us interessa és l’art, tenim dues propostes que no us seran indiferents. Per una banda podrem gaudir del taller La revolució de l’art feminista, un curs en línia impartit per la crítica i comissària d’art, Assumpta Bassas, en el qual conversarem sobre pràctiques artístiques i creacions socials que són representatives del que es coneix com a “art feminista” des dels seus inicis fins a l’actualitat. De manera presencial cal destacar el taller sobre artivisme que ens presenta la historiadora i crítica d’art Júlia Ramírez, Art per a la vida: el poder transformador de l’artivisme, on reflexionarem sobre l’art com a eina d’activisme social capaç de qüestionar i transformar la nostra societat. Indagarem sobre el sentit que ha tingut l’artivisme des dels anys 60 fins a l’actualitat a través d’un recorregut sobre diferents experiències i formes de vincular la creativitat i la intervenció política, des de la invenció de personatges imaginaris fins a concerts de rock a esglésies o la trajectòria de les Guerrilla Girls.

Però per aquells que us agrada l’art i al mateix temps també gaudiu creant, no us perdeu el curs que oferirà la Maria Pappalardi, Dibuix amb model del natural, orientat a la iniciació i perfeccionament de les tècniques de dibuix aplicades a l’estudi i la interpretació de la figura humana. Treballarem l’encaix, la composició, la proporció, la perspectiva i el moviment a través del dibuix amb model del natural.

Si en canvi la vostra passió és la literatura, prepareu-vos per endinsar-vos a les millors novel·les de tots els temps amb la Iris Llop i el curs Apropa’t als clàssics de la literatura: de l’Odissea a Bodas de sangre, en el qual analitzarem i comentarem obres claus de la literatura occidental per entendre quins elements els han constituït com a part del cànon occidental, com han influït a la nostra cultura i, al mateix temps, les gaudirem sense por ni prejudicis. Llegirem els textos a la recerca de les qualitats que fan una gran obra literària, des dels orígens de la literatura occidental a l’Odissea, a les bases de l’assaig de Montaigne, així com les formes de vida moderna de la mà de Virginia Woolf o García Lorca.

I si voleu aprofundir en mitologia, aquesta tardor tindrem el curs en línia Els mites i nosaltres: del seu origen als nostres dies en el que, de la mà del catedràtic Javier Velaza, parlarem dels grans mites de la història i analitzarem com van néixer i de quina manera han perviscut al llarg dels segles, deixant la seva petjada en la literatura, la pintura, la música i el cinema. Milers d’anys després d’haver estat escrites, les històries de déus, d’herois i d’homes que conformen la mitologia clàssica ens segueixen interpel·lant, commovent i trasbalsant com si haguessin estat escrites avui mateix i per a nosaltres. I sabeu per què? Perquè parlen de sentiments completament universals.

Una altra proposta que cal destacar en format en línia és Els espais de la utopia. Ciutat, arquitectura i disseny, un taller en el qual l’Oscar Guayabero, en Daniele Porreta i la Jelena Prokopljević ens parlaran del paper que ha assumit la utopia en la nostra cultura i com ens ha permès imaginar societats alternatives. En diferents moments de la història, des dels entorns de l’arquitectura, l’urbanisme i el disseny, s’ha tractat la utopia com a material de treball, ja sigui per utilitzar-les com motor de canvi, com ideal a seguir o com antídot a situacions adverses. En aquest curs ens centrarem en algunes utopies per analitzar com la societat ha pensat i repensat els seus espais: la ciutat i el camp, allò natural i artificial, el passat i el futur.

Pels amants de la filosofia, comptarem amb algunes novetats molt atractives. Si voleu reflexionar sobre el concepte de política des d’una perspectiva filosòfica i sobre la relació que té amb l’existència humana, us proposem inscriure-us a Redescobrint el sentit original de la política. De la mà del filòsof Constantin Starhemberg, intentarem respondre totes aquestes preguntes, comprendrem les potencialitats negatives que pot tenir una política de poder i reflexionarem sobre alternatives possibles a aquest tipus de política.

Al mateix temps que reflexionarem sobre el sentit de la política, també parlarem de la relació de la religió en la nostra societat en el curs en línia El sagrat avui. Esglèsies, sectes i comunitats espirituals impartit per l’antropòleg Manuel Delgado. Reflexionarem sobre la comunicació que es produeix entre el món sensible i el món invisible, on rau el sentit de la vida i el destí dels humans, discutirem sobre la religió com a instrument de poder i d’emancipació, coneixerem nous cultes i nous déus i acabarem parlant del futur de la religió en un món sense Déu.

Així mateix, comptarem també amb el taller Hannah Arendt: pensar el totalitarisme, impartit per l’Eudald Espluga, on ens endinsarem en les idees de la filòsofa sobre política, revolució, democràcia, treball i violència, prenent com a punt de partida la seva biografia. I si voleu aprofundir en el terme de violència, aquest trimestre hem programat un curs que no us deixarà indiferents, La violència: una realitat silenciada. En el marc de l’exposició ‘Evidència, latència i transparència’, comissariada per Luca Pagliari i Salvatore Elefante, i presentada al Centre Cultural La Casa Elizalde durant el mes de setembre i octubre de 2021, cinc experts en la seva àrea ens ajudaran a desgranar les claus de la violència des de diferents disciplines. Des d’una mirada filosòfica amb Begonya Sáez, un punt de vista neurocientífic amb Marc López, des de la criminolgia amb Ariadna Trespaderne i per acabar, des de la representació en l’art amb els comissaris de l’exposició, Luca Pagliari i Salvatore Elefante.

D’altra banda, per a les persones interessades en l’autoconeixement i en l’obtenció d’eines personals comptarem amb el taller perfecte per mantenir una relació saludable en parella. Tots en algun moment hem experimentat l’amor, però no sempre és o ha estat com ens agradaria. En el curs Descobreix les claus d’una relació saludable sense morir en l’intent, impartit per la psicòloga Sílvia Catalán, adquirirem hàbits que ens ajudaran a tenir una relació de parella satisfactòria. Treballarem l’art de la negociació, aprendrem a detectar si estem en una parella sana i parlarem sobre com podem millorar la nostra sexualitat.

Dues propostes més pensades per contribuir al benestar personal són el taller Benvinguda menopausa, ofert per l’Helena Casadevall, i el curs online, L’intestí: el segon cervell, de la mà de la coach nutricional Carla Martínez. En el primer parlarem dels canvis hormonals, físics, sexuals i socials d’aquesta nova etapa de la vida de la dona. Oferirem pautes i hàbits per viure de forma sana i assumir amb confiança les modificacions que s’hi produeixen. En el segon, completament en línia, parlarem de la importància que té l’intestí i la microbiota en la nostra salut. Veurem la influència que tenen els primers anys de vida amb la diversitat d’aquesta microbiota, per això és fonamental saber com funciona i com podem cuidar-la.

Però si el que us interessa és la ciència, estigueu atents als següents cursos. Per una banda comptarem amb el taller De què està fet tot el que ens envolta? Un viatge a l’origen de la matèria impartit per Xavier Giménez Font, expert en química ambiental i química física de materials. Un viatge que ens permetrà conèixer l’origen dels productes i materials que ens envolten i com es manifesten a la natura. Esbrinarem per què el món que ens envolta ens mostra tantes textures, colors i formes diferents, de què estem fets els éssers vius, parlarem de la substància més comuna a l’Univers i de com és la responsable de l’origen de la vida, entre altres temes molt interessants.

A més a més, comptarem amb un curs que ens farà desconnectar de la ciutat i a la vegada connectar amb nosaltres mateixos durant el cap de setmana. Al taller Natura i senderisme: els colors de la tardor farem quatre excursions de senderisme a Montjuïc, Montseny, Osona i Berguedà, acompanyats del professor Ricard Tormo. Aprendrem a preparar les nostres sortides, a treure partit del wikiloc i de les noves tecnologies i a gaudir dels colors que ens ofereixen els boscos de faig, roure i arbres monumentals més espectaculars de les nostres contrades. I ja per acabar, com a novetat d’aquest trimestre, també comentar-vos que reprendrem els coneguts itineraris, tant per la ciutat com per la natura, com La Barcelona dels Àustries o Descobrint el Delta del Llobregat: Cal Tet. 

 

Un trimestre més, esperem poder continuar al vostre costat fent allò que més ens agrada, amb més il·lusió i força que mai.

Inscripcions a partir del 6 de setembre!

 

Pujar