
Quan va ser condemnada per primera vegada a Barcelona una dona titllada de bruixa? Coneixes on es troba l’església més antiga de Barcelona? És possible pensar en el futur sense parlar d’utopia? La felicitat és estrictament veure el costat positiu de les coses? Per què fracassa la pau entre Israel i Palestina? Per què tendim a procrastinar? Es pot cuinar amb xocolata més enllà de fer-ne postres? Quina és la teva filosofia de vida? Podràs donar resposta a aquestes i moltes preguntes més amb els tallers que et portem aquest trimestre!
Una de les grans novetats ens la formula l’historiador Marc Jobani amb el seu curs ‘Del tracte ab lo dimoni amb la cacera de bruixes a Catalunya’, amb la qual coneixeràs els aspectes històrics, ideològics i socials que portaren Catalunya a viure el que s’ha anomenat “bogeria col·lectiva” en contra de les bruixes. Però si el que busques és aprendre i experimentar en primera persona, et proposem un passeig pels tresors més amagats de Barcelona. Amb en Pere Cowley descobriràs alguns dels temples religiosos que es conserven a la ciutat -més enllà dels catòlics- i coneixeràs les històries, anècdotes i secrets que giren al voltant d’ells.
Aquest hivern, hem volgut tenir-te més present que mai. En Jordi Pisa ens tornarà a presentar la història de Catalunya des dels seus orígens. D’altra banda, hem donat continuïtat a molts dels cursos iniciats el trimestre passat per tal que puguis continuar ampliant els teus coneixements. N’és el cas del taller ‘El sagrat i nosaltres: etnografia i pràctiques religioses’, impartit per la Sandra Anitua. Podràs continuar treballant conceptes bàsics de l’antropologia social i de les pràctiques religioses d’arreu del món, amb la novetat que aquest trimestre visitarem la col·lecció del Museu Etnològic i de les Cultures del Món!
Si el que vols és informar-te del que està passant arreu del món, et recomanem ‘Nord d’Àfrica i Orient Mitjà: política i història per entendre l’actualitat’. El periodista i politòleg Ricard González ens parlarà sobre la ideologia islamista, els drets de la dona o el llegat de les Primaveres Àrabs, entre molts d’altres temes. Si prefereixes entendre les claus del sistema polític d’una de les grans potències mundials com és la Xina, ho podràs fer de la mà de l’Ariadna Villalba. Seguint aquesta línia, et proposem ‘Filosofia i utopia’, amb en Xosé Manuel Díaz, que et permetrà entendre el paper de la utopia dins de la nostra cultura. Faràs un viatge per la filosofia, la literatura i el cinema amb obres com El conte de la serventa de M. Atwood i Blade Runner dirigida per R. Scott.
Tot i això, si el que et motiva és la història, et convidem a viatjar de la mà d’en Daniel Roig -un dels professors més veterans de La Casa Elizalde- a una de les èpoques més fosques de la història contemporània d’Espanya: el franquisme. Ara bé, si el que prefereixes és conèixer els personatges que han teixit la història de la humanitat com Maria Antonieta, Elisabeth d’Àustria, Rasputin o Bin Laden, et recomanem el curs impartit per la historiadora de l’art Laura Benguerel. Una de les novetats ens la porta l’Oriol Masó, de l’espai Daruma: ‘Història del Japó: cortesans, samurais i soldats artesans’. En aquest taller hi faràs un recorregut històric des dels primers pobladors a la prehistòria fins al final de la Segona Guerra Mundial.
Si la teva gran passió és l’art i la literatura, et portem dues propostes molt especials que et permetran visitar algunes de les ciutats més emblemàtiques del món: París, Granada, Nova York, Venècia, Londres, Berlín… totes elles plenes d’encant! Podràs conèixer el seu context històric, polític, social i cultural, i també gaudir de la bellesa que les caracteritza. Aquestes i moltes altres ciutats, les descobriràs de la mà de la Carmina Vivas i el seu curs d’art ‘Ciutats amb encant’, i d’en Ferran Errando i el seu curs ‘Literatura i ciutat: mirades entrecreuades’. Si el que realment vols és conèixer una mica més la ciutat de Barcelona, et convidem a visitar amb l’Oleguer Biete els interiors més sorprenents de Barcelona, com per exemple les reserves del Museu Nacional d’Art de Catalunya, o a descobrir l’art de la nostra ciutat amb l’Alba Vendrell en llocs com Santa Maria del Mar.
D’altra banda, et portem el curs monogràfic sobre Antoni Tàpies ‘Res no és mesquí! Una aproximació teòrica i pràctica a l’obra d’Antoni Tàpies’, on et desvetllarem algunes de les claus per aproximar-te a la seva obra i a l’art de la segona meitat del segle XX. És un curs que s’ha treballat en conjunt amb la Fundació Tàpies i la seva singularitat és que algunes de les seves sessions seran a porta tancada dins de la Fundació!
Si ets un(a) amant de la música i el cinema, et recomanem el curs ‘Jazz: la música com a recerca de llibertat’, impartit pel músic Pedro Pablo Polo. Hi faràs un recorregut històric a través d’aquest gènere, des dels seus orígens fins als nostres dies, passant per les figures més representatives i els instruments més característics. D’altra banda, si sents passió per les bandes sonores de les grans pel·lícules de la història, tenim el teu curs! Qui no s’ha emocionat amb la bada sonora de Gladiator, Memòries d’Àfrica o Titanic? Amb l’Oriol Rossell veuràs (i escoltaràs) com funciona la banda sonora, quines són les seves principals característiques i quins compositors l’han fet evolucionar al llarg de la història.
Viu el teu somni de convertir-te en Miquel Àngel Buonarroti amb el nou taller ‘Retrat: el dibuix d’un rostre’ que ens proposa la Maria Pappalardi, on aprendràs a dibuixar les proporcions del rostre de diferents ètnies i edats, amb model al natural en algunes de les sessions. Amb en Sergio Moreno i el seu taller ‘Els secrets de la pintura: descobreix les textures’, podràs veure la variabilitat de textures que ofereix la pintura. Perquè no tot és oli, aigua i tela!
En cas que el que més t’agradi sigui la ciència i el cosmos, tenim un seguit de propostes molt interessants. Els dimarts tindràs una cita amb l‘Albert Morral per conèixer l’origen de l’Univers i les tècniques es fan servir per al seu estudi. També et recomanem el curs ‘Física quàntica: conceptes i conseqüències pel segle XXI’ amb el professorat d’Informació Quàntica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Coneixeràs els fets que van fer trontollar la física clàssica i que van donar lloc al naixement de la física quàntica. Tanmateix, si el que et fascina és el món de la criminologia, amb l’Ariadna Trespaderne t’endinsaràs en l’apassionant món de la perfilació criminal i aprendràs a interpretar l’escena del crim, els modus operandi, les firmes criminals… Converteix-te en l’Aaron Hotchner de la sèrie televisiva Ments criminals!
Potser, però, el que busques és conèixer-te. No procrastinis més i vine a fer un dels nostres tallers que et permetran conèixer les eines i els mecanismes per afrontar el teu dia a dia. Amb la Zeneida Sardà i el seu taller ‘Intel·ligència emocional: competències fonamentals per a la vida diària’, treballaràs l’autoestima i aprendràs com gestionar l’estrès, l’ansietat, la tristesa i la irritabilitat. Una altra proposta pensada per contribuir al benestar personal ens la porta la nutricionista Laia Oller amb el curs ‘El menú ideal: gaudir d’una alimentació conscient’, en què aprendràs a gaudir d’una alimentació adequada per optimitzar el funcionament del teu organisme. D’altra banda, al taller ‘Cosmètica natural d’hivern: cuida’t amb el fred!’ a càrrec de la Noelia Narejo, elaboraràs productes amb ingredients naturals i vegans que et protegiran i et cuidaran de les agressions externes d’aquesta època de l’any.
Per acabar, si vols combatre al fred amb molt de ritme i deixar anar tota l’energia acumulada, et recomanem que ho facis amb la Natalia Gibernau i el seu taller ‘Latin Fitness’, on recarregaràs piles amb ritmes afrocubans i llatins. Empodera’t i treu-te complexos deixant anar els malucs per entrar en el groove més modern de tot el continent africà amb la Jara Puig i el seu curs ‘Afrobeats’. Si, en canvi, el teu somni sempre ha estat convertir-te en l’Odette del ballet del Llac dels cignes, ho aconseguiràs amb el taller ‘Ballet: cos i expressió’, impartit pel ballarí i coreògraf Israel Rueda. Finalment, et convidem a conèixer l’art de l’esgrima amb el professorat de la Federació Catalana d’Esgrima.
Prepara’t per desafiar-te, créixer i cuidar-te amb els tallers d’aquest hivern.
Perquè fer un taller a La Casa Elizalde és més que adquirir coneixement. És viure una experiència! Aquest hivern sent el caliu que provoca satisfer la teva curiositat. Segur que els bons records t’acompanyaran durant molt de temps.
#EmpremtaElizalde
#ElizaldeTallers